Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.
Morgenrapport – torsdag 20 juni
- Vi tror Oslo Børs åpner flatt, eller innenfor intervallet [-0,3, 0,3]%.
Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.39 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,1 % siden Oslo Børs stengte onsdag, oljeprisen som er ned -0,6 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.
Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.
Wall Street
De amerikanske børsene holdt stengt i går på grunn av feiringen av Juneteenth, så det er lite å melde om derfra i dag. Første halvår 2024 er for øvrig snart unnagjort, og det med bravur. Både S&P 500 og Nasdaq-indeksen er opp henholdsvis 15 og 19 prosent og står på all-time high. Dow Jones Industrial Average er derimot kun opp 3 prosent i perioden og er med det en av årets svakeste.
De tre indeksene har ulik sammensetning, vektingsmetode og sektorrepresentasjon. S&P 500 gir en bred oversikt over det amerikanske aksjemarkedet, Nasdaq fokuserer mer på teknologi og vekstselskaper, mens DJIA representerer noen av de største og mest etablerte selskapene i USA, vektet etter aksjekurs. Disse forskjellene gjør at indeksene reagerer ulikt på økonomiske hendelser og trender, noe som også reflekteres i deres respektive avkastning over tid.
Asia
- De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,2 prosent i snitt torsdag morgen.
De asiatiske børsene, ledet av japanske Nikkei 225, faller svakt torsdag morgen. Investorene har for øvrig holdt seg rolige i nattens handel, muligens på grunn av fraværet av impulser fra Wall Street. Nikkei 225 har steget med 15 prosent så langt i år, mens Hang Seng-indeksen i Hong Kong, som har slitt de siste årene, har økt med 8 prosent. Den indiske Sensex-indeksen har hatt en vekst på 7 prosent i år, etter en dobling de siste fem årene, takket være Indias raske økonomiske vekst og teknologiske fremgang i perioden.
Renter, valuta og råvarer
- Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,14 dollar per fat.
- 1 USD koster i skrivende stund: 10,57 NOK; 10,45 SEK; 6,94 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,22 SEK og 7,46 DKK.
- Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,72 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,23).
- De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,21 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
I dag er det duket for flere rentemøter i Europa, inkludert Norges Bank og Bank of England. Styringsrenten i Norge og England forventes ikke å bli endret i dagens møter. Imidlertid, siden landenes viktigste handelspartnere nylig har senket renten, blir kommunikasjonen fra møtene desto viktigere.
Språket i kommunikasjonen fra sentralbankene er avgjørende for hvordan finansmarkedene reagerer. Sentralbanker bruker termer som “hawkish” og “dovish” for å indikere deres holdning til inflasjon og økonomisk vekst. Disse uttrykkene gir investorer innsikt i fremtidige renteendringer. For eksempel vil en “hawkish” tone antyde kommende renteøkninger, noe som kan føre til salg av aksjer og obligasjoner. På den andre siden vil en “dovish” tone signalisere mulige rentekutt for å stimulere økonomisk vekst, noe som kan øke etterspørselen etter aksjer.
Forward guidance er en annen viktig del av sentralbankenes kommunikasjon. Her gir de indikasjoner på fremtidige pengepolitiske tiltak. Dette kan være eksplisitt eller implisitt, og markedene reagerer ofte sterkt på slike uttalelser da de gir en pekepinn på sentralbankenes fremtidige retning.
Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.
Få morgenrapportene sendt på e-post
Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.