Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.
Morgenrapport – mandag 27 januar
- Vi tror Oslo Børs åpner ned 0,5%, eller innenfor intervallet [-0,9, -0,1]%.
Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.07 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er ned 1,2 % siden Oslo Børs stengte fredag, DAX futures som er ned 0,4 %, oljeprisen (Brent Blend) som er ned 0,7 % og USDNOK som er opp 0,6 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen. Roger Berntsen har gitt ut denne morgenrapporten uavbrutt i 18 år, men han kan gjøre feil.
Roger Berntsen har eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten; Tesla
Wall Street
- De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,4 prosent i snitt fredag.
Denne uken vil i stor grad handle om resultater, ikke minst resultatene til fire av de aller største selskapene på Wall Street – Microsoft, Meta Platforms, Tesla og Apple. Om selskapene slår markedets forventninger til foregående kvartal, er naturligvis viktig, men guidingen fremover er viktigere. Resultatsesongen har for øvrig kommet godt i gang med sterke tall fra banksektoren, samt en rekke andre selskaper i andre sektorer, deriblant Netflix.
Investorenes fokus i kvartalsrapporter er en refleksjon av hva som skjer i økonomien, bransjen og selskapene selv. I tillegg skifter prioriteringene gjennom de fire kvartalene basert på sesongmessige faktorer . Enkelte sektorer har sykliske topper i ulike kvartaler. For eksempel er Q4 kritisk for detaljhandel, mens energiselskaper ofte har sitt høydepunkt i Q2. Investorer ser også på om selskapene har klart å møte helårsprognosene, og hvordan de posisjonerer seg for økonomiske og strategiske utfordringer i året som kommer.
Q2 er ofte høydepunktet for energiselskaper på grunn av sesongmessig økt etterspørsel etter energi, særlig drivstoff og elektrisitet, drevet av høyere transport- og industrivirksomhet i sommermånedene. Økt behov for kjøling bidrar også til høyere strømforbruk, spesielt i varmere områder. Samtidig har mange selskaper avsluttet vedlikehold av raffinerier og produksjonsanlegg i Q1, noe som maksimerer kapasiteten.
Vinnere/Tapere
- Nextera Energy Inc (5,2%), Welltower Inc (3,4%), Lululemon Athletica Inc (3,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
- Texas Instruments Inc (-7,5%), CF Industries Holdings Inc (-7,5%), Microchip Technology Inc (-5,3%), endte på bunn.
Europa og Asia
- Eurostoxx 600 endte ned 0,1 prosent fredag, mens de ledende børsindeksene i Norden (OMXS30, OBX, OMXH25 og OMXC20) endte opp 0,8 prosent i snitt.
- De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt mandag morgen.
Dollaren har svekket seg markant etter at Trump tok over som president i USA. At dollaren har falt fra relativt høye nivåer, er alfa og omega for resten av verden, ikke minst for Asia og Europa. Alt i alt kan en svakere dollar bidra til å stimulere vekst, fremme handel og redusere presset på gjeldsbelastede økonomier i både Europa og Asia, noe som gir et positivt bidrag til verdensøkonomien som helhet.
Videre, skulle de geopolitiske spenningene også avta vil kapitalflyten bli mer balansert mellom regionene. Europa og Asia har unike fordeler som kan gjøre dem bedre posisjonert til å vokse sterkere enn USA i et slikt scenario, spesielt hvis de kapitaliserer på innovasjon, handel og økonomisk diversifisering. Dette fordrer imidlertid at både Europa og Asia fortsetter å fokusere på økonomiske reformer og skaper rammebetingelser som tiltrekker utenlandske investeringer.
Renter, valuta og råvarer
- Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 77 dollar per fat.
- 1 USD koster i skrivende stund: 11,24 NOK; 10,97 SEK; 7,13 DKK og 0,96 EUR, mens 1 EUR koster: 11,8 NOK; 11,48 SEK og 7,46 DKK.
- Rentekurven i USA er normalisert (toårs renten, som står i 4,25 er lavere enn tiårs renten, som står i 4,59).
- De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,43 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
- Gull (Gold Spot), som handles i USD per troy uns, står i 2753,2 (1 % fra all-time high).
Denne uken er preget av både viktige resultatrapporter og årets første rentemøte i Federal Reserve. Det forventes ikke at renten kuttes videre, ettersom inflasjonspresset fortsatt ligger på et høyt nivå. Dette tilsier at tonen fra møtet kan bli “hawkish”, hvor Fed signaliserer en stram pengepolitisk linje med fokus på å holde inflasjonen under kontroll, snarere enn å lette på rentene.
Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.
Få morgenrapportene sendt på e-post
Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.