Gå til hovedinnhold

#pengepodden: Vil Buffett slå børsen de neste 10 årene?

De 10 siste årene har Berkshire-aksjen, hvor Warren Buffett er største eier, gitt svakere avkastning enn den brede amerikanske S&P500-indeksen. De neste 10 årene tror Roger at Buffett vil ta revansje. Hør hvorfor i denne episoden av #pengepodden.

Lytt til episoden her.

Buffett vs S&P 500

Roger, alias «IamBuffett jr» på Twitter, får i denne episoden snakke om hans favorittema, nemlig Warren Buffett. Følg Rogers aksjeportefølje på Shareville.

Siden oppstarten i 1965 har Berkshire-aksjen gitt dobbelt så høy annualisert avkastning som SP500 indeksen, hele 20 % mot 10 % for indeksen. Det er ganske utrolig! Men de 10 siste årene har Berkshire-aksjen altså gitt noe svakere avkastning enn S&P500-indeksen. Roger forklarer hva som ligger bak disse tallene.

Mindreavkastningen de ti siste årene skyldes blant annet at verdiaksjer har vært upopulære, og Berkshire er et verdiorientert holdingselskap. Berkshire har dessuten hatt en stor kontantbeholdning (krigskasse) på 20-25 % i mange år, og det medfører også lavere avkastning på selskapets kapital.

Buffett var ikke fornøyd med 2020. Spesielt at selskapet ikke klarte å utnytte corona-nedturen til å kjøpe billige kvalitetsselskaper. Isteden solgte han flyaksjer på bunn… Har Buffett mistet teften?

Roger forteller hvorfor han har tro på Berkshire-aksjen og -filosofien fremover. Fremtidig inntjening ser sterk ut. Et comeback for verdiaksjer vil også bidra positivt, mener han.

Bjørn Erik nevner flere argumenter mot at Berkshire vil slå indeksen de 10 neste årene: Dersom sentralbankene alltid vil baile ut aksjemarkedet, så det ikke blir flere brannsalg hvor Buffett kan kjøpe på billigsalg. Samt at både Buffett og Munger er over 90 år og det er en fare for at de ikke holder tritt med utviklingen.

Sjekk ut denne Buffett-spesialsendingen Roger og Mads hadde tidligere i Markedspuls.

Er Berkshire et vanlig PE-selskap?

(fra 25:05) Berkshire er i realiteten et verdiorientert Private Equity-selskap (PE-selskap). Men i motsetning til de fleste andre PE-selskap lanserer ikke Berkshire nye PE-fond hvert år som store investorer kan investere i – med tilhørende høye kostnader. Dette gjør f. eks. nordiske EQT, amerikanske Blackstone, KKR og Apollo. Gutta diskuterer hvordan et PE-selskap jobber.

Bjørn Erik nevner videre at det finnes aksjefond som investerer kun i PE-selskaper, som for eksempel Carnegie Listed Private Equity, som har gitt meget god avkastning på kort og lang sikt. PE-selskaper er imidlertid høyt verdsatt, og det innebærer innebærer stor fallhøyde.

Grafen over viser akkumulert annualisert avkastning for Berkshire-aksjen (blå søyle) samt S&P500-indeksen i perioden 1965 til oktober 2021. Den grå linjen viser annualisert meravkastning i favør av Berkshire-aksjen. Total return for begge. Kilde: Infront og Nordnet

Sjekk ut tidligere episoder av #pengepodden

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer