Gå til hovedinnhold

#pengepodden sparing – Slik forvalter han fond for 30 milliarder

I denne episoden av #pengepodden får du høre hvordan en av landets største pensjonsordninger forvalter pensjonspengene ved å investere i ulike aksje- og rentefond. Gjest i studio er Karl Burck, porteføljeforvalter i Fellesordningen for AFP.

Karl er en av to forvaltere i pensjonsordningen for kommende og dagens AFP-pensjonister i privat sektor. Forvaltningskapitalen er på litt over 30 milliarder kroner. Karl har ansvaret for aksjefondene.

Karl forteller at pensjonsordningen kun investerer i aksjefond, rentefond og unoterte eiendomsfond, og ikke i enkeltaksjer. Pensjonsordningen består i dag av 20 aksjefond fordelt på norske, nordiske og globale fond. Av dette er 7 av fondene indeksfond. I tillegg utgjør rentefond og eiendomsfond 13 fond.

Karl redegjør for investeringsstrategien, og forteller blant annet at pensjonsordningen i utgangspunktet har en aksjeandel på 55 % (hvorav 10 % i eiendomsfond) og en renteandel på 45 %, men at de kan avvike nøytralvektene med fem prosentpoeng hver vei. Avkastningen siden oppstart i 2011 har vært meget god, og ligget betydelig over indeks.

Hvordan slår forvalterne indeksen?

(fra 09:53) Gutta diskuterer også om aksjeandelen burde være høyere enn 55 %, siden pensjonsordningen har en svært lang horisont. Bjørn Erik er som vanlig tilhenger av en høy aksjeandel i pensjonssparing, men Karl forklarer at mandatet ikke tillater det.

Pensjonsordningen har hatt en annualisert avkastning de siste fem årene på sterke 9,04 %. Aksjer har gitt 16,48 % annualisert avkastning siste 5 år og obligasjoner gitt 3,21 % annualisert. Dette gir en gjennomsnittlig årlig meravkastning ut over referanseindeksene siste fem år på 1,45 % – noe som mange vil misunne dem.

Karl forteller at meravkastningen kommer fra tre kilder:

  • Valg av riktige fond (produkteffekt)
  • Taktisk allokering, dvs. selvvalgt over- og undervekt i aksjer (allokeringseffekt)
  • Tidsbasert periodisk rebalansering (passiv allokeringseffekt)

Karl forteller videre at investeringsmandatet sier at minst 1/3 av aksjemidlene må være investert i indeksfond i de ulike regionene. Indeksfond gir risikopremien i markedet til lavere risiko og lavere kostnader enn aktive fond. Indeksfond velges på grunn av pris, relativ volatilitet og ESG, opplyser han.

Bjørn Erik lurer på metoden for fondsutvelgelse. Karl forteller at han og kollegaen alltid møter forvalterne før de gjør en investering i fondet. De gjør egne analyser for avkastning og risiko i fondene, og ser på investeringsstrategien og eventuelt avvik fra denne. De bruker ikke Morningstar eller andre eksterne fondsrangeringer.

Når bør du selge et fond?

(fra 32:27) Karl avslører også de viktigste salgssignalene, som medfører at de selger et fond. Avvik fra strategi, betydelig kortsiktig mindreavkastning og mindreavkastning over en toårsperiode er blant salgssignalene.

Bjørn Erik tipser om et verktøy på Morningstar.no som kalles Instant X-Ray, hvor man kan legge inn sine fond, og se regionfordeling, sektorfordeling og stil / faktortilt for den samlede fondsporteføljen. Dette er nyttig hvis man vil analysere den samlede porteføljen.

Hør forrige episode av #pengepodden sparing: Unngå å bli svindlet

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer