Gå til hovedinnhold

#pengepodden – DNB Teknologi gjør comeback med trauste teknologiaksjer

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik fått besøk av forvaltertrioen bak suksessfondet DNB Teknologi. Temaet er om renteoppgangen vil punktere meravkastningen i teknologisektoren og hvilke IT-selskaper man bør satse på fremover.

Gjestene er Anders Tandberg-Johansen (lead portfolio manager, hardware technology, semiconductors), Erling Thune (telecom, media) og Sverre Bergland (software and internet). Erling Haugan Kise, den fjerde forvalteren i fondet, var ikke med.

F.ø.v: Anders Tandberg-Johansen, Erling Thune, Bjørn Erik Sættem, Sverre Bergland

Comeback for verdiselskaper

Nordnets kunder har elsket teknologifond i mange år, og aller mest DNB Teknologi. Den langsiktige avkastningen til dette fondet er helt i tetsjiktet: over 20 % annualisert avkastning siste 5 og siste 10 år. De to siste årene har fondet imidlertid levert betydelig mindreavkastning mot andre teknologifond. Anders forklarer årsaken til mindreavkastningen blant annet ved at de har holdt seg unna de mest luftige teknologiselskapene (som har gått mest), samt undervekt i Apple og overvekt i telecomsektoren.

Økte langrenter den siste tiden har ført til en sektorrotasjon fra vekstselskaper til verdiselskaper. Dette har DNB Teknologi dratt fordel av, siden de har en defensiv tilt med overvekt av verdiselskaper.

Investeringsstrategien til DNB Teknologi

(fra 12:25) Forvalterne forteller om investeringsstrategien til fondet. De er bottom up stockpickers, møter selskapsledelsen og gjør grundige analyser av selskapene. De foretrekker verdiselskaper med inntjening fremfor luftige vekstselskaper.

Bjørn Erik lurer på hva forvalterne bruker mest tid på. Er det å følge opp eksisterende aksjer, lete etter nye selskap eller følge med på ny teknologi? De bruker mest tid på å diskutere hvordan viktige trender slår ut på ulike selskaper.

Hør også hvilke exit-strategier forvaltere har når de skal selge en aksje. De tar gevinster fortløpende ved uforklarlige kurshopp og rebalanserer porteføljen hyppig.

Vil renteoppgangen punktere oppgangen til teknologifondene, spør Bjørn Erik? Forvalterne er ikke så opptatt av renteutviklingen. Mye av produktivitetsveksten i samfunnet har kommet fra teknologisektoren – og dette forklarer mye av meravkastningen de siste tiårene. Nå har IT-sektoren inklusive telecom blitt så stor, rundt 30 prosent av verdens børsverdier, at man kan forvente at denne vil levere mer i tråd med det generelle markedet. Men det vil fortsatt være subsektorer som vil gjøre det bedre enn markedet, som telecom, microship-produsenter og bilaksjer, mener de.

Utvalgte enkeltaksjer

(fra 44:24) Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Google er de fem mest verdifulle selskapene i verden. Apple og Amazon liker de ikke, mens Microsoft er favoritten. Hør hvorfor.

Selskaper innenfor selvkjørende biler, robotics, batteriteknologi og gaming diskuteres også.

De norske aksjene Telenor, Otello, Nordic semiconductor og REC omtales.

Reisetech-selskapene Expedia og Booking blir kommentert. Eksponeringer mot blokkjedeteknologi og kryptovaluta likeså.

Hør forrige episode av #pengepodden: Bør de lave rentene påvirke din investeringsstrategi?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.03.2021 23:01

Takk for en fin podcast Synes dette var en veldig interessant og lærerik episode. Hvordan har fondet DnB teknologi taklet tidligere nedturer. Hvor mye sank det feks fra topp til bunn under finanskrisen i 2009 både i absolutte tall, og relativt til markedet?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
22.03.2021 12:58

Takk for kommentar, Henrik. Du kan se historisk avkastning til DNB TEknologi helt tilbake til oppstarten i 2001 på morningstar.no: https://www.morningstar.no/no/funds/snapshot/snapshot.aspx?id=F0GBR04NGU&tab=13
HEr kan du velge tidsperiode for grafen selv. Setter du startdato 1.1.2007 og sluttdato 1.1.2010 kan du se hvordan fondet gjorde det under finanskrisen relativt til kategori og referanseindeks. Som du ser falt DNB Tek noe mer enn kategori og referanseindeks, hhv ca 40 % fra toppen mot ca 35 % for kategori og referanseindeks. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom