Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Morningstar-redaktør om forskjellen mellom svenske og norske sparere

Hvordan bygger du en fondsportefølje? Trenger du mer enn et globalt indeksfond? Hva er forskjeller i nordmenn og svenskers sparing? Dette diskuterer Bjørn Erik med Johanna Englundh, redaktør i Morningstar i Sverige. Johanna har også vært spareøkonom i Fondsbolagenes Forening.

Johanna starter med å fortelle hvordan hun ble du interessert i sparing og investering. Hun lånte penger av sin tvillingsøster, og søsteren krevde renter.

Sparerate og FIRE-bevegelsen diskuteres.

Johanna er veldig opptatt av at alle kan spare litt, og at det viktigste er å komme i gang.

Hvordan bygge en fondsportefølje

(fra 8:35) Bjørn Erik mener det enkleste ofte er det beste. Hvis du ikke er så interessert i fond og aksjer, kommer du langt ved å spare månedlig i et globalt indeksfond. Er du enig i dette enkle rådet, spør han. Det samme rådet gis av rådgivere i Sverige også, svarer Johanna.

Johanna poengterer at et indeksfond ikke nødvendigvis har lavere risiko enn et aktivt fond.

I fortsettelsen diskuteres hvordan man bør tenke når man vil utvide fondsporteføljen ut over et globalt indeksfond. Regionfond, sektorfond, kostnader, Morningstar-stjerner diskuteres.

Fordeler og ulemper med ETFer diskuteres også, samt at ETFer ikke har blitt så populært i Norden ennå.

Forskjeller på nordmenn og svenskers sparing

Svenskene har en lenger tradisjon for å spare i fond og aksjer enn nordmenn. Man kan kanskje si at nordmenn ligger på verdenstoppen i boligsparing (8 av 10 nordmenn eier egen bolig, mot ca 5 av 10 svensker), mens svensker ligger på verdenstoppen i fondssparing, spør Bjørn Erik.

En av årsakene til at så mange svensker sparer i fond er at en andel av den statlige folketrygden (2,5 % av din inntekt) kan man selv velge hvordan skal plasseres.

Hvis svenskene ikke tar et aktivt valg blir pensjonspengene plassert i AP7-fonden, som har en forvaltningskapital på 1.000 milliarder (!) svenske kroner. AP7 Aktiefond er et gearet globalt aksjefond, som over 5 millioner svensker eier.

Bjørn Erik forteller at dette gearede aksjefondet er forbildet for Nordnet Global Indeks 125.

Johanna har innsikt i forskjeller mellom kvinner og menns sparing og investering i de nordiske landene. Hun forteller at nordmenn og svensker har en høyere aksjeandel i fondsporteføljene sine enn dansker og finner.

Kjønnsforskjeller i sparingen diskuteres også. Johanna mener det er behov for egne diskusjonsforum for sparing og investering for kvinner.

Til slutt spør Bjørn Erik om hvordan Johanna har investert sine egne spare- og pensjonspenger.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Abonner via Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Einar Dahl
Einar Dahl
28.03.2024 15:50

Meget dyktig ung kvinne!