Gå til hovedinnhold

#pengepodden – episode 129 – Kryptovaluta, boble eller fremtiden?

Kryptovaluta og Bitcoin er en het potet om dagen, men har måttet tåle mye negativ omtale de siste årene. Mange mener dette er tidenes boble, andre tror det er fremtiden. I denne ukens episode av #pengepodden får du høre mer om temaet fra en live paneldebatt der Tom Staavi fra Finans Norge og Ivar Duserud fra Bitspace deltok sammen med Tom og Anders.

Episoden er spilt inn live på Ung i Finans sin paneldebatt i forrige uke. Mens Tom Staavi er pessimistisk og bekymringsfull er Ivar Duserud mer opportunistisk og ser flere muligheter enn utfordringer. Anders leder debatten og stiller spørsmål om det er nå man skal kjøpe, om kryptovaluta er en boble og hva blockchain-teknologien kan føre med seg.

Er du under 35 og jobber innen finans? Meld deg inn i Ung i Finans her.

Fakta om kryptovaluta

Bitcoin er en digital valuta. Det som gjør den unik er at den er desentralisert og derfor ikke regulert av noen sentralbank. Fordelen med Bitcoin er blant annet at transaksjonene skjer raskere enn med vanlig bankoverføring og at det er få eller ingen kostnader ved bruk.

I dag finnes det cirka 17 millioner Bitcoins. Et interessant moment i Toms øyne er at mengden Bitcoins som produseres gradvis avtar da de kun skal lage 21 millioner Bitcoins. Det betyr at det ikke vil være noen problemer med tanke på inflasjon. Når ECB og FED trykker penger er det alltid en risiko for at det fører til inflasjon.

Les mer om hva du bør tenke på når du handler Bitcoins her, og hvordan du kjøper Bitcoins.

Hva tror du? Boble eller fremtiden?

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
18.11.2017 12:00

Regner med det finnes aksjefond også på kryptovaluta. Hvor finner jeg disse og hvilke er greie å satse på?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.11.2017 02:13

Jeg har sett noen nyheter om fond som investerer i Bitcoin, men husker ikke hvor i farten. Men jeg fant dette ved et raskt søk: https://www.bloomberg.com/quote/GBTC:US (jeg har ikke investert i dette, eller lest noe om hvilke betingelser osv som ligger i dette fondet… så du får evt gjør din egen due diligence.) Ellers kan du jo kjøpe kryptovaluta direkte. Jeg har ikke så mye erfaring selv, men skulle teste ut å kjøpe Bitcoin for en tid tilbake, og opprettet konto https://coinbase.com som er regnet som en seriøs aktør. Det funket greit nok det, men de opererer med noen vanvittige… Les mer »

Gjest
Gjest
17.11.2017 01:07

Hørte akkurat de første 20 minuttene av podden om kryptovaluta (skal høre resten på vei hjem fra jobb i kveld…) Her var det en del feilinformasjon og sviktende kunnskap blant debattantene. For eksempel, en blokkjede er ikke synonymt med energikrevende proof-of-work consensus. En blokkjede er bare en kjede/ledger av ordnede transaksjoner som bekreftes av en consensus algoritme. En consensus algoritme sørger for enighet mellom deltakerne i blokkjeden. Man kan implementere en slik ledger på mange måter, og den er på mange måter uavhengig av consensus algoritmen man bruker. Men valget av consensus algoritme har konsekvenser for sikkerheten til systemet. Grunnen til at Bitcoin… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
17.11.2017 10:48

Hei, takk for din kommentar. Skal sørge for at Anders og Tom får med seg innlegget ditt.