Gå til hovedinnhold

#pengepodden investor – Fundamental analyse av aksjer del 1

I denne episoden av #pengepodden investor er temaet fundamental analyse av aksjer. Investeringsøkonomen vår har fått storfint besøk av porteføljeforvalter i Holberg Kapitalforvaltning, Harald Jeremiassen, og de tar deg gjennom det viktigste du må vite om fundamental analyse. Denne episoden blir første del av en to-episoders gjennomgang av fundamental analyse av aksjer.

Det blir mye fokus på kvantitativ analyse i denne episoden. Kvantitativ analyse er en metode som baserer seg på hypotesen om tall og utregninger. Du får blant annet hør mer om de sentrale nøkkeltallene som inngår i en kvantitativ fundamental analyse. De går også igjennom de mest brukte verdsettelsesmultiplene, samt hvor disse multiplene er fordelaktig å bruke og hvorfor noen multipler er «bedre» å bruke til spesifikke bransjer og selskaper enn andre. Du får også vite hva slags multipler Harald trekker frem som de absolutt viktigste i sin prosess med å verdsette selskaper.

De viktigste multiplene i fundamental analyse

Mads og Harald starter med å ta for seg markedsverdi/børsverdi. Her trekker Harald frem Apple som eksempel, og viser til den enorme veksten i børsverdien til selskapet. Videre diskuteres multipler som Enterprise Value, Enterprise value/EBITDA og EBITDA marginer, samt andre verdsettelsesmultipler. Du får høre mer om fordeler og ulemper med de forskjellige multiplene og hvilke bransjer som er fordelaktig. Harald bruker olje, industri og shipping som gode eksempler på hvorfor selskapene screener godt på disse spesifikke multiplene.

Du får også høre mer om driftsmarginer, driftsresultat og børsverdi, før gutta går mer inn på detaljene.  Den første multiplen som nevnes er earnings per share (EPS) som er en kjent og god multipel å bruke for de som er interessert i selskaper som har en stigende inntjening.

Etter å ha gått i dybden på EPS så beveger de seg over på å snakke om P/E multippelen (price-earnings), og hvorfor denne er så viktig i en analyse. Videre så snur man P/E’en på hode og får earningsyield, som Harald også anser som en meget viktig multippel i sin prosess med å velge ut aksjer.

Tiden er din venn i aksjemarkedet

Mads og Harald går dypere inn i begrepet yield, eller avkastning. Her får du høre mer om både earningsyield og utbytte yield. Med lave renter og begrensede muligheter for å få avkastning over 0, er utbytte-aksjer vært fordelaktig de siste årene. Harald presiserer også at «tiden er din venn» i aksjemarkedet, dette er noe som ikke alle investorer velger å følge, og dertil oppnår dårligere avkastning enn hva fondene/indeks gir over tid.

Derfor er pris/bok viktig i disse bransjene

Avslutningsvis får du høre mer om pris/bokført verdi, hvorfor denne er viktig og til hvilke bransjer og selskaper denne er viktig.

Videre snakker gutta om Net asset value (NAV), hva dette er og hvordan Harald selv bruker dette på spesifikke selskaper og industrier. Denne verdien går også i sykler, som gjør at enkelte sektorer kan oppnå høy avkastning ved å «time» markedet for kjøp/salg av eiendeler som skip, eiendom og rigger.

Her snakkes det også om ROE (avkastningen på egenkapitalen) noe både Harald og Mads synes er veldig viktig å ta hensyn til i en fundamental analyse.

Avslutningsvis i denne bolken snakker gutta om kontantstrøm. I følge Harald er kontantstrøm noe av det viktigste en skal se på i en fundamental analyse. Grunnen til hvorfor kontantstrømmen er viktig er fordi dette er selskapenes inntekt/utgift, eller såkalt fri kontantstrøm. Som er selskapets bunnlinje og det de bruker på å enten å utbetale utbytte, eller finansiere videre vekst.

Hør del to av fundamental analyse av aksjer i episode 191 av #pengepodden investor.

Hør også forrige episode av #pengepodden investor: “Lave renter til evig tid” med Jan Andreassen.

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer