Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Inkassobransjen som investeringscase

I denne episoden av #pengepodden har Bjørn Erik og Mads fått besøk av Klaus-Anders Nysteen, konsernsjef i det svensk-noterte inkassoselskapet Hoist Finance og fersk styreleder i Bank Norwegian.

Tema er inkassobransjen og finansbransjen som investeringscase, samt norske og europeiske forbrukeres økonomiske situasjon.

F.v: Mads Johannesen, Bjørn Erik Sættem, Klaus-Anders Nysteen

Kjøper misligholdte låneporteføljer

(fra 02:56) Hoist Finance er et svensk børsnotert selskap som ligner på norske selskaper som B2 Holding og Axactor. Klaus-Anders forteller om forretningsmodellen, som er å kjøpe misligholdte låneporteføljer for 10-15 % av pålydende, komme i dialog med kundene og hjelpe dem med å nedbetale lånene. Selskapet har 1600 ansatte og over 6 millioner kunder i 10 europeiske land.

Mads stiller spørsmål om inkassobransjen blir sett på som en skitten og tvilsom bransje, noe Klaus-Anders bekrefter. Han mener derimot at bransjen har et ufortjent dårlig rykte.

Aksjekursen i Hoist er ned nesten 40 % i år, og har ikke fått den samme rekylen opp som mange andre aksjer har fått siden bunnen i slutten av mars. Bjørn Erik spør om markedet overdriver coronakrisens effekt på lønnsomheten i selskapet.

Europeiske forbrukeres økonomiske situasjon & Bank Norwegian

(fra 23:08) Europeiske forbrukeres økonomi er et derivat av makroøkonomien i landet de bor i. Coronakrisen gir økt arbeidsledighet og dårligere privatøkonomi, men Klaus-Anders er imponert over betalingsviljen til kundene under denne nedturen.

Det er små forskjeller på tilbakebetalingsviljen til europeiske forbrukere, og de aller fleste ønsker å gjøre opp for seg. Men det er forskjeller på betalingsevnen fra land til land, forteller Klaus-Anders.

Du får også høre mer om hva økonomene tenker om veien vider for Bank Norwegian. Dette er et selskap hvor Klaus-Anders ble valgt til styreleder i april.

Norske banker er langt mer lønnsomme enn europeiske

(fra 32:38) Bjørn Erik forteller at siden før finanskrisen og frem til i dag har norske bankaksjer gitt betydelig bedre avkastning enn amerikanske og ikke minst europeiske – som har falt mer enn 50 % siden 2007. Hva har norske banksjefer fått til som ikke europeiske har klart, spør han.

Bankenes utfordringer med nullrente diskuteres også, samt trusler fra nyoppstartede fintech-selskaper.

Sjekk også ut forrige episode av #pengepodden: Ny sjef i Equinor & flom av Norwegian-aksjer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer