Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

#pengepodden – Hvor lenge vil Norge være annerledeslandet?

Sjeføkonom i NHO, Øystein Dørum og spareøkonom Bjørn Erik diskuterer følgende temaer i denne #pengepodden-episoden:

  • Er norske bedrifter upåvirket av internasjonal uro?
  • Må vi venne oss til en svak krone?
  • Vil vi ha lave renter til evig tid i Norge?
  • Har oljepengene gjort oss late?

Situasjonen i næringslivet

(fra 01:52) De siste tre årene har det vært god vekst i norsk økonomi, og sysselsettingen har økt. Derfor har Norges Bank satt opp renten i fire omganger det siste drøye året. I utlandet er stemningen heller laber. Norge blir omtalt som “annerledeslandet”. Hvor lenge blir vi annerledeslandet, spør Bjørn Erik.

Øystein peker på at vi har en særnorsk sterk vekst på grunn av store oljeinvesteringer, men veksten vil falle i Norge også. Norge har riktignok noen fortrinn, blant annet ved at vi har sterke statsfinanser og en høy grad av tillit i befolkningen, som sikrer god omstillingsevne. Øystein forteller videre om stemningen i ulike deler av næringslivet.

Øystein Dørum (t.h.) og vår spareøkonom Bjørn Erik Sættem i studio.

Må vi venne oss til en svak krone?

(fra 14:25) Kronen er rekordsvak mot både euro og dollar. Det er en fordel for eksportbedriftene våre, som får bedre betalt i norske kroner, men en ulempe for bedrifter som importerer – typisk varehandelen.

Øystein forteller at økningen i konkurser i varehandelen tyder på at marginene er presset. Dette skyldes dels svak krone, men også økt konkurranse fra netthandelen.

Gutta diskuterer også om valutaprognoser har noen verdi og om vi må venne oss til den svake kronen.

Lave renter til evig tid?

(fra 26:22) Norges Bank har nærmest avlyst flere renteøkninger. Bjørn Erik spør Øystein om han tror neste renteendring blir opp eller ned. Hør hans svar her.

Gutta diskuterer hva som er den langsiktige nøytralrenten i Norge. Begge er enige om at den har falt gradvis de siste årene, men det er vanskelig å si hva som er et riktig langsiktig nivå for en nøytralrente. Effekten av negative renter diskuteres også.

Hvor mye av oljepengene skal vi bruke?

(fra 41:49) NHO mener vi bør holde igjen på oljepengebruken. Øystein begrunner dette med at oljefondet har vokst mer enn antatt, at de offentlige utgiftene vil stige fremover og at vi bør stramme noe mer inn i gode tider.

Oljefondet er ikke så stort, mener Øystein. Fondet utgjør ca tre ganger Norges årlige verdiskapning. Det betyr at alle nordmenn kan ta ferie i tre år, og så er oljefondet tømt.

Om det er realistisk med 3 prosent realavkastning i oljefondet fremover diskuteres også.

Til slutt for lytterne høre hvor Øystein har investert sine egne langsiktige sparepenger. Her vil nok svaret overraske mange.

Hør forrige episode av #pengepodden:Et knallsterkt første år for Nordnet Smarte Porteføljer

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer