I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Jon Mjølhus, førstelektor på Universitetet i Sørøst-Norge og NHH i Bergen. Jon underviser i finans og har tidligere vært aksjemegler i Carnegie og analysesjef i Formuesforvaltning. Tema er faktorinvesteringer. Er det nemlig slik at visse faktorer som verdi, vekst, størrelse, volatilitet, momentum gjør det systematisk bedre i visse markeder?
Jon holder på å skrive en lærebok om kvantitativ finans og økonometri.

Historisk avkastning og risiko på ulike globale faktorstrategi
(fra 14:15) Bjørn Erik forteller at han bruker å se på historisk avkastning og risiko på MSCI sine globale faktorindekser. De siste 3, 5 og 10 årene har faktorene Vekst, Momentum og Kvalitet gitt meravkastning i forhold til den generelle verdensindeksen (MSCI World Index). Det siste året har imidertid de samme faktorene gitt mindreavkastning. Det siste året – når renteoppgangen har ført til fallende aksjemarkeder – har Verdi og Lav-volatilitet gitt best avkastning (men disse faktorene har gitt mindreavkastning siste 3, 5 og 10 år). Jon problematiserer og nyanserer denne sammenligningen, og forteller at Vekst egentlig ikke er en faktor, det er Verdi som er faktoren. Det er også mange overlappende faktorer – for eksempel overlapper Kvalitet med Utbytte-faktoren.
Oljefondet og faktorinvesteringer
(fra 32:30) Oljefondet (NBIM) har brukt faktorinvesteringer i mange år, og deler av meravkastningen til fondet skyldes faktorstrategier. I 2021 var meravkastningen («relative return») hele 0,74 %, som var tre ganger større enn den langsiktige meravkastningen. I 2021 utgjorde meravkastningen hele 75 milliarder kroner, ifølge årsrapporten. Enkelte akademikere har kritisert oljefondet for å høste velkjente risikopremier innenfor faktorforvaltning – og ikke skape reell meravkastning. Hør hva Jon mener om oljefondets påståtte meravkastning i forhold til referanseindeksen.
Til slutt spør Bjørn Erik om Jon har tro på faktorforvaltning fremover. Hør hva han svarer.
Link til feil podcast
Takk for info. Link pppdatert nå 🙂
Bjørn Erik, spareøkonom