Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Funker faktorinvesteringer?

I denne #pengepodden-episoden har Bjørn Erik besøk i studio av Jon Mjølhus, førstelektor på Universitetet i Sørøst-Norge og NHH i Bergen. Jon underviser i finans og har tidligere vært aksjemegler i Carnegie og analysesjef i Formuesforvaltning. Tema er faktorinvesteringer. Er det nemlig slik at visse faktorer som verdi, vekst, størrelse, volatilitet, momentum gjør det systematisk bedre i visse markeder?

Jon holder på å skrive en lærebok om kvantitativ finans og økonometri.

Lytt til episoden her.

Historisk avkastning og risiko på ulike globale faktorstrategi

(fra 14:15) Bjørn Erik forteller at han bruker å se på historisk avkastning og risiko på MSCI sine globale faktorindekser. De siste 3, 5 og 10 årene har faktorene Vekst, Momentum og Kvalitet gitt meravkastning i forhold til den generelle verdensindeksen (MSCI World Index). Det siste året har imidertid de samme faktorene gitt mindreavkastning. Det siste året – når renteoppgangen har ført til fallende aksjemarkeder – har Verdi og Lav-volatilitet gitt best avkastning (men disse faktorene har gitt mindreavkastning siste 3, 5 og 10 år). Jon problematiserer og nyanserer denne sammenligningen, og forteller at Vekst egentlig ikke er en faktor, det er Verdi som er faktoren. Det er også mange overlappende faktorer – for eksempel overlapper Kvalitet med Utbytte-faktoren.

Oljefondet og faktorinvesteringer

(fra 32:30) Oljefondet (NBIM) har brukt faktorinvesteringer i mange år, og deler av meravkastningen til fondet skyldes faktorstrategier. I 2021 var meravkastningen («relative return») hele 0,74 %, som var tre ganger større enn den langsiktige meravkastningen. I 2021 utgjorde meravkastningen hele 75 milliarder kroner, ifølge årsrapporten. Enkelte akademikere har kritisert oljefondet for å høste velkjente risikopremier innenfor faktorforvaltning – og ikke skape reell meravkastning. Hør hva Jon mener om oljefondets påståtte meravkastning i forhold til referanseindeksen.

Til slutt spør Bjørn Erik om Jon har tro på faktorforvaltning fremover. Hør hva han svarer.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.07.2022 15:51

Link til feil podcast

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.07.2022 18:55

Takk for info. Link pppdatert nå 🙂
Bjørn Erik, spareøkonom