Gå til hovedinnhold

#pengepodden – episode 27 – Oljeprisfall og investeringer i Norden

Anders og Karl Oscar snakker om de store bevegelsene i oljemarkedet, og ser nærmere på spesifikke fakta du kan forholde deg til. Skal oljeprisen opp eller ned? Hør mer om blant annet dette temaet, og noe som ligger nærme våre norske hjerter – investeringer i Norden.

Vi har besøk av fondsforvalter Robert Lie Olsen fra Holberg Fondene. Det blir snakk om Norden som investeringsunivers, hvordan han velger aksjer og prognoser for 2016.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
6 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
16.12.2015 11:13

Hei gutter, Takk for i går, Investorkvelden i Oslo var absolutt interessant og lærerikt. Jeg satt faktisk inne med et spørsmål, men som jeg ikke hadde guts nok til å stille i plenum foran alle som var samlet. Men, dette med faktorfond. Faktorfond har vært i vinden den siste tiden, hvor man stadig leser om dette i finanspressen. Det er et nytt forvaltningsselskap på trappene som utelukkende skal satse på faktorfond, Fronteer. Jeg leste også kommentar som handlet om at hvis Oljefondet hadde satset mer på faktorforvaltning så vil det oppnådd en betydelig meravkastning sammenlignet tidligere/dagens strategi. Kan jo også… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 15:03

Hei, og takk for tilbakemelding. Vi har snakket litt om faktorfond i en podcast tidligere. I bunn og grunn går det på at man matematisk identifiserer enkelte faktorer som kan måles (kvantifiseres), og som har såkalt “positiv alpha”. Dette betyr at faktorene kan sies å bidra til/forårsake god avkastning, og/eller lavere risiko. Dette kan være enkeltfaktorer som f.eks. “verdi”, eller en kombinasjon av faktorer som forvalter f.eks. kaller “kvalitet”. Hvorvidt oljefondet burde satset mer på dette er et interessant spørsmål, men hvorvidt det er lurt eller praktisk gjennomførbart vet jeg rett og slett ikke. For å få mer info om… Les mer »

Gjest
Gjest
12.12.2015 11:15

Hei Anders og Karl Oskar, Først av alt; veldig interessant og lærerik episode av Pengepodden som alltid! Jeg har et spørsmål, i sammenheng med episodens tema, angående ringvirkninger på bedrifter som bruker olje i sin virksomhet. Dette er et mer markedpsykologisk spørsmål, så “bear with me” (no pun intended). Det fundamentale i aksjemarkedet er at prisene drives av tilbud og etterspørsel. Rent teoretisk betyr det at prisene justeres parallelt med etterspørselen. I tilfellet med dagens oljeprising begynte jeg etter denne episoden på å tenke på noe. Med en så lav oljepris, skulle man tro at virksomheter som har olje som… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.12.2015 09:33

Hei, og takk for spørsmål. Når det gjelder utviklingen i oljeetterspørselen så fins det ingen bedre kilde enn det EIA har på sine nettsider. Her tall fra forrige uke: https://www.eia.gov/forecasts/steo/report/global_oil.cfm Som man ser er det en ganske betydelig vekst i etterspørselen etter olje, men det er fremdeles et tilbudsoverskudd. Det pågår også store tiltak innen energiøkonomisering internasjonalt. Tenk på hvor mye mindre en normal bil bruker nå ift for 5 år siden, eller 10 år siden. Folk kjører allikevel ikke så mye mer. Men dette er et interessant tema, som vi kanskje kan diskutere litt dypere i en Pengepodd vi… Les mer »

Gjest
Gjest
10.12.2015 21:53

Hej.

Jag har en fråga. Det är så att jag skall börja jobba i Norge och funderar på om man som svensk med norskt personnumner kan ha ett aktie och fondkonto i Norge?
Saken är den att jag tror att den norska kronan kommer tids nog bli starkare än den svenska igen och jag vill inte ha pengarna stående på ett vanligt bankkonto tills dess. Jag försöker hitta möjligheter till bättre avkastning. #pengepodden

MVH

Anders (Nordnetkund i Sverige)

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.12.2015 13:59

Hei Anders. Det er ikke noe problem å opprette en Aksje-fondskonto i Nordnet Norge. Du vil få eget brukernavn og passord til din norske konto – og du vil logge inn på nordnet.se med brukernavn og passord du har fra før. Det blir med andre ord som to separate kundeforhold.