Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Endelig renter i rentefond!

I denne #pengepodden-episoden skal vi ta et dypdykk i rentefond-universet. Gjest i studio hos Bjørn Erik er Ole-Andreas Grendstadbakk, renteforvalter i Holberg. Episoden kan ses som video ovenfor.

Nordnet opplever økende interesse for rentefond, mye fordi man endelig får renter i rentefondene. Mens det har vært netto salg av aksjefond blant norske personkunder i år, har det vært netto kjøp av rentefond, og da spesielt pengemarkedsfond (også kalt likviditetsfond).

I starten forklares forskjellen på aksjefond og rentefond, og forskjellen på pengemarkedsfond og high yield-rentefond. Pengemarkedsfond har minimal risiko og investerer i sikre kortsiktige lånepapirer. High yield-rentefond har høy risiko og investerer i lånepapirer med lavere kredittkvalitet.

Det er en klar sammenheng mellom risiko og forventet avkastning i finansmarkedene. Aksjer og aksjefond har høyest risiko og høyest forventet avkastning på lang sikt, mens pengemarkedsfond har lavest risiko og lavest forventet avkastning. Dette underbygges ved å se på historisk avkastning siste 30 år i det amerikanske rente- og aksjemarkedet.

Rente- og kredittrisiko

(fra 15:50) Ole-Andreas forteller kort om Holbergs investeringsfilosofi for rentefond.

Renten på en obligasjon er summen av en risikofri rente og en kredittrisikopremie. Begge deler varierer over tid.

Innenfor rentepapirer og obligasjoner finnes det en risikoskala som er nyttig å kjenne til. Skalaen går fra beste kredittkvalitet AAA til laveste kvalitet CCC. De beste kredittkvalitetene kalles «investment grade» og de dårligste «high yield».

Ole-Andreas har med en graf som viser kredittrisikopremien for globale selskapsobligasjoner over tid for ulike kredittkvaliteter.

Pengemarkedsfond

(fra 23:21) Bankene er flinke til å holde igjen innskuddsrentene når rentene stiger. I et pengemarkedsfond får kundene glede av renteøkningene nesten umiddelbart. Ved utgangen av november gir norske pengemarkedsfond 4–5 % effektiv rente. Merk at dette ikke er noen garantert avkastning, men en prognose for avkastningen det neste året.

Bjørn Erik forteller at det er vanskelig å finne effektiv rente for de ulike rentefondene, og at denne informasjonen står kun i fondenes månedsrapporter.

Likviditetsfond / pengemarkedsfond blir ofte sammenlignet med bankinnskudd, men du har som kjent ikke noen garanti mot tap i et likviditetsfond. Ole-Andreas forteller at de siste 20 årene har Holberg Likviditet hatt negativ avkastning i 6 av over 200 måneder.

Høyrentefond / high yield-fond

(fra 34:57) I et high yield rentefond er det kredittrisikopremien som er dominerende, og ikke den risikofrie renten – som er tilfellet for pengemarkedsfond. Nå har du en effektiv rente på ca 10 % det nordiske høyrentemarkedet. Forskjellen på nordiske og europeiske high yield fond diskuteres også.

Ole-Andreas forteller at Holberg Kreditt har hatt et årlig gjennomsnittlig tap på 0,6 prosentpoeng de siste 10 årene. Bjørn Erik forteller at i mars 2020, ved starten av corona-pandemien, falt nordiske high yield fond med 20-25 % på få uker. Men de fleste fondene tok igjen dette tapet før det var gått 12 måneder.

Avslutningsvis forteller Ole-Andreas at pengemarkedsrenten 3 måneders NIBOR trolig har toppet ut, hvis vi bruker FRA-rentene som indikator. Det er en fin julepresang!

Last ned foilene som gjennomgås i podcast-samtalen her:

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer