Gå til hovedinnhold

#pengepodden – “Det blir verre før det blir bedre”

I ukens episode av #pengepodden har Mads besøk av makroøkonom Sara Midtgaard fra Handelsbanken Capital Markets. Tematikken for episoden er deres nye konjukturrapport hvor de spår dårligere tider for norsk og internasjonal økonomi.

Lytt til episoden.

Status på norsk økonomi

(fra 01:24) Sara tegner et bilde på en strammere norsk økonomi fremover. Selv om olje og energi går meget bra har fastlandsøkonomien i Norge allerede begynt å merke dette. Høye energipriser, renter og matpriser starter å bite ordentlig på husholdningene.

Den globale økonomien og norsk boligmarked

(fra 10:24) FED vil fortsette å være aggressive i sin rentepolitikk så lenge inflasjonen holder seg på et høyt nivå. Dette vil på sikt gå mer utover den amerikanske husholdningen enn tidligere. Fordelen til den amerikanske forbruker er at man er mye mindre rentesensitiv enn hva den europeiske forbruker er. Samtidig er amerikansk økonomi omtrent 70 prosent forbruk, noe som gjør et fall i forbrukertillit og forbruk ekstra ille.

Dermed diskuterer de det norske boligmarkedet. Sara venter ikke at det skal falle mer enn 3 prosent år over år. Grunnen til dette er at kjøpekraften og prioriteringen til den norske husholdningen er større enn våre andre land.

Rentemarkedet og inflasjonen

(fra 25:35) Inflasjonen er på alles lepper om dagen, og et uttalt mål for sentralbankene å få bukt med. Foreløpig ser ikke inflasjonen ut til å gi seg. Dette gjør at sentralbankene må fortsette å bruke rentevåpenet for å få bukt med inflasjonen.

Valuta

(fra 33:29) Verden sliter med en historisk høy dollarkurs, og dette vil på sikt forverre økonomien. I siste delen av episoden snakker Sara om valutakursene og påvirkningene dette vil ha på den globale økonomien.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer