Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Boxing Day & Fotballaksjer

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

I anledning Boxing Day i England dedikerer vi denne #pengepoden-episoden til fotball. Det blir særlig fokus på kapitalens rolle i den «nye» fotballen, samt utviklingen i inntekter til toppklubbene i ligaen. Det blir selvfølgelig også litt snakk om de sportslige resultatene. Klubbene det i hovedsak fokuseres på er Liverpool, Manchester United, Manchester City, Chelsea og Tottenham.

Kapitalens rolle i fotball

(fra 05:31) De siste årene har rike investorer kommet inn i PL. Glazer-familien i Manchester United, Abrahamovic i Chelsea og Manchester City er det Sjeik Mansour.

Man ser også at inntektene har skutt i været de siste årene, gjennom tv-avtaler, kommersielle avtaler (sponsorer, effekter, merch) og billettsalg. Med dette ser man at Premier League i stor grad begynner å nærme seg en Amerikansk versjon av måten å tilegne seg sport på.

Videre snakker Roger og Mads om klubbenes satsning mot det Asiatiske markedet og hvor viktig både pre-season og ikke minst å få en god Asiatisk spiller på sitt lag er. Både for å skape resultater, men også å ta ytterligere markedsandeler rundt omkring i verden.

Asia er et stort marked, for å tjene mer penger, dette er også noe som er tatt i fra USA og spesielt NBA (sponsor/preseason turer). (Det er også stadig viktigere å få inn gode asiatiske spillere, ref Son og ManU sin tidligere Jin Sun Park). Draktsalg og billettsalg er nøkkelen her, samt tv rettigheter.

Videre blir det snakk om fokuset på kvinnefotballen og hvor stor den sannsynligvis kommer til å bli på sikt. Dette grunnet det ekstremt store fokuset som er på dette nå og fremover.

E-gaming/fifa team- dette kommer til å vokse fremover og man ser allerede at klubbene satser med egne team.

Hvordan drives de store klubbene rent bedriftsøkonomisk?

(fra 36:02) Her får du høre mer om hver enkelt klubb sett fra et mer finansielt standpunkt. Hvordan driftes klubbene?

Enkelt forklart skal Roger og Mads gå gjennom businessmodellen til klubbene. Hvordan de tjener penger, hvordan de kan «forsvare» ulike spillerkjøp og logikken bak det.

Enkelt forklart, inntektskilder: tv rettigheter, kommersielle rettigheter (draktsalg, spons egne produksjon etc) og matchday inntekter.

I sin analyse har Roger og Mads tatt utgangspunkt i litt ulike måltall. De mest diskuterte tallene vi har er lønn som andel av inntekter og ikke minst mer innledende på prosentandelen av hvordan de ulike inntektene fordeles.

Spillerkjøp

(fra 01:02:42) På mange måter er spillerkjøp det samme som å gjøre investeringer i markedet. Ved å gjøre et spillerkjøp, er man avhengig av å forsvare det man betaler for spilleren. Dette går på hvor mye inntektene i form av de kommersielle og ikke minst resultatmessige parameterne taler i fordel den spesifikke spiller. Er regnestykket positivt, vil man med høy sannsynlighet gjøre dette, og det vil forhåpentligvis genere gode resultater og inntekter for den spesifikke klubb.

Avslutningsvis tipper Roger og Mads tabellplasseringen på topp 4 ved sesongslutt.

Dette er noen av fotballaksjene som kan handles via Nordnet.

Selskap:Kursutvikling i 2019
Manchester United– 1,74 %
FCK – Parken Sport & Entertainment+ 24,37 %
Borussia Dortmund+ 6,59 %
Juventus+ 11,20 %
Ajax+ 67,94 %

Tall per 20.12.19

Hør forrige episode av #pengepodden: Refleksjoner fra 2019 & Spådommer for 2020

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
07.01.2020 15:01

Dere skrev at Arsenal var en av de klubbene dere skulle fokusere på. Jeg kan ikke se at det har blitt gjort, bortsett fra at dere sa at de hører til i London.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.01.2020 09:56

Hei Vidar,
Det ble dessverre ikke tid til å gå gjennom det finansielle ved alle fotballklubbene. Beklager dette. Jeg tar bort “Arsenal” fra teksten, slik at det ikke er misvisende.