Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Attraktive eiendomsaksjer på børs!

Forvalter i Skagen M2, Michael Gobitschek, gjester denne episoden av #pengepodden. Tema er «eiendomsaksjer på børs». I studio er også spareøkonom Bjørn Erik Sættem og investeringsøkonom Mads Johannesen. I episoden får du en grundig gjennomgang av de ulike segmentene innenfor eiendomsuniverset. Michael forklarer også hvordan han går frem når han investerer i eiendomsaksjer, og røper hva han tror om utviklingen for eiendomssektoren.

Skagen M2 sin investeringsfilosofi

(fra 02:52) Michael innleder med å fortelle om investeringsstrategien hans. Den bærer preg av den klassiske Skagen måten, som har en sterk tilt mot verdiinvesteringer. Allikevel må Michael ha et øye på den makromessige utviklingen da eiendom er svært sensitivt mot konjunkturer. Videre forteller Michael at han følger nøye med på rente- og inflasjonsutviklingen i landet, men at det først og fremst er selskapet som står i fokus.

Mads tar videre for seg renter, og Michael er tydelig på at dette er en viktig faktor for utviklingen i eiendomssektoren, da finansieringskostnaden er meget viktig når man driver med eiendom. Dog er også den økonomiske utviklingen vel så viktig som renten, ettersom alt kommer ned til om økonomien går bra, og at det legger føringer for leiepriser og ledighetsnivået på eiendommene.

Videre snakker Bjørn Erik og Michael om hvordan man skal stille seg til et rent eiendomsfond. Michael forklarer at eiendom over tid har vist en god avkastning. Mads skyter også inn at selve sektoren er lite utsatt for teknologisk distrupsjon, i den form av at så lenge det er mennesker så må man ha et sted å bo og oppholde seg.

Hvordan setter man sammen en portefølje av eiendomsaksjer?

(fra 17:10) Michael forteller at han bygger sin portefølje på samme måte som man setter opp et fotballag. Denne metaforen er så enkel som at han nå for tiden har styrket forsvarslinjen sin, da han er skeptisk til den fremtidige økonomiske veksten. Her legger han stor vekt på gjeldsgraden, kontantstrømmen og net-asset-value (NAV).

Videre snakker gutta om logistikkeiendom, som har vært sterkt i vinden grunnet den økende E-handelen. I dette segmentet snakker man også om varehandelen og Michael snakker om sitt syn på denne sektoren og hva han anser som viktige faktorer der fremover.

Skagen M2 har også en stor andel av sin portefølje vektet mot utleievirksomhet til privatpersoner. Dette er et stort marked i resten av Europa. I Norge er ikke dette så interessant da vi har et gunstig skattesystem for å eie en bolig, med blant annet rentefradrag og lave ligningsverdier.

Disse enkeltaksjene har Michael valg som sine «top-picks»?

(fra 43:13) Michael har store deler av sin portefølje i Norden og Europa. Han eier også en del posisjoner i Asia. Akkurat i Asia er han svært skeptisk til da for eksempel Kina er et vanskelig land å investere i og preges av svært lav visibilitet.

Dette bærer også porteføljen hans preg av, da 2 av 3 topp-posisjoner er svenske eiendomsselskaper. De tre største selskapene i porteføljen er Hembla, Catena og Mitsui Fudosan. Du får høre Michaels argumenter for hvorfor akkurat disse selskapene er attraktive, og årsaken til at de har vektet seg opp såpass mye i selskapene.

Hør forrige episode av #pengepodden: Robert Næss om investeringer i aksjer, fond og biler

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer