Gå til hovedinnhold

Panikk, eufori, bobler og krakk

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Aksjer er egentlig en kjedelig greie, der avkastningen gjenspeiler den langsiktige inntjeningsutviklingen i bedriftene. Det som på nesten magisk vis forvandler aksjemarkedet fra en dvask supertanker til en fresende speedbåt, er det som skjer opp i hodene på oss investorer. I iveren etter å predikere den fremtidige inntjeningen til de børsnoterte selskapene, lar vi følelsene våre drive aksjekurser fra grøftekant til grøftekant. Gryende optimisme vokser til grådighet og driver markedene inn i eufori og bobler, før vi innhentes av realitetene med kursfall, pessimisme, frykt og panikk.

Denne følelsesmessige berg- og dalbanen finnes i mange markeder og vi ser mønsteret igjen i form av syklikalitet i økonomier og næringer. Til og med fotballklubbers triumfer og nedturer kan analyseres på denne måten, noe vi gjør et desperat forsøk på i dagens grafpakke.

Ha en euforisk helg.

SE HOLBERGGRAFENE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer