Gå til hovedinnhold

På seg selv kjenner man andre

Ordtaktet i overskriften brukes stort sett i relasjon med mennesker. Jeg mener dog at man også kan bruke dette i aksjemarkedet. Det å investere penger i noe man skjønner og har en relasjon til vil over tid lønne seg. Dette gjør at du som investor blir mer involvert i investeringene dine enn om du ikke helt forstår selskapet. 

En investeringsprosess kan sammenlignes med en reise på sjøen. Fra tid til annen har man vind i seilene, fint vær og båten seiler bekymringsfritt fremover i sjøen. Andre ganger er det full storm og du må nesten be til høyere makter for at båten din ikke skal synke. Slik er det også i aksjemarkedet, der man til tider opplever en nær sagt euforisk utvikling, og grønne tall lyser på hvert eneste instrument du ser på skjermen. Andre ganger derimot, er det full krise, og media, sjefsøkonomer og analytikere spår markedet nord og ned, og en ser få lyspunkter i markedet. Dette er til syvende og sist det vi får betalt for i aksjemarkedet- nemlig å eksponere seg mot denne risikoen, som kommer fra tid til annen. De fleste har også følt dette på kroppen den siste perioden.

Så, hvorfor er det viktig for deg å kjenne dine investeringer?

Jo, det å forstå hvordan et selskap skaper verdier er et naturlig sted å starte i en investeringsprosess. Forstår du hvordan et selskap driver sin virksomhet, hva slags komponenter de bruker i sin produksjon av varer og tjenester, vil du også automatisk kunne skille “klinten fra hveten” både med tanke på hvilke aktører man har i bransjen, men også den kontinuerlige nyhetsstrømmen som til enhver tid selskapene/sektoren utsetttes for.

Det er et kjent ordtak i finansverden som heter “if you like the product, buy the stock”. Dette ordtaket er såre enkelt, men akk så godt, simpelthen fordi vi som mennesker er flokkdyr. Hvis du for eksempel liker iPhone, så kan du være rimelig sikker på at flere enn deg liker det samme, noe som allerde der indikerer at det spesifikke selskapet (her Apple) har et produkt som markedet liker og sannsynligvis selger godt. Her har du et godt utgangspunkt å starte en mer detaljert prosess. Det neste steget i prosessen blir da å se på om selskapet er lønnsomt, altså at selskapet tjener penger. Det er dessverre ikke automatisk slik at om et selskap selger mye av sine produkter, så tjener man penger. Her gjelder de økonomiske tyngdelovene. Enkelt forklart, selskapene er avhengig av å selge et spesifikt antall produkter for å dekke sine kostnader ved produksjon, på fagspråket er maksimal lønnsom produksjon når grensekostnaden=grenseinntekten. Dette høres komplisert ut, men i prinsippet er det egentlig ganske lett- enkelt forklart er man til syvende og sist avhengig av å produsere et visst antall eksemplarer av en vare, som selges til en høyere pris enn hva du produserer den for. For å maksimere ditt overskudd er du derfor avhengig av at kostnaden av å produsere en ekstra enhet= inntekten av å produsere en ekstra enhet.

Tenk på din portefølje som et lag

Når du skal starte å bygge din egen aksjeportefølje kan det være lurt å tenke som en fotballtrener. En trener skal bygge et lag med forskjellige spillere i ulike type posisjoner, slik kan du som investor også tenke. Bedrifter og sektorer påvirkes av ulike faktorer. Ved å spre risikoen din over flere sektorer og selskaper vil du være bedre rustet til å tåle litt tyngre tider i aksjeamarkedet- akkurat som et fotballag, man kommer ingen vei med 11 spisser på et lag. Det blir muligens mye mål, men man vil også slippe inn ekstremt mange mål.

Oppsumert kan man bygge sin portefølje på mange mulige måter, og ingenting er mer riktig eller feil, skal jeg dog driste meg til noe veiledning, vil jeg komme med tre viktige faktorer som du bør tenke gjennom i ditt arbeid med porteføljen:

  • Invester i noe du har kunnskap om, gjerne også erfaring enten via jobb eller erfaring med produktet/tjenesten
  • Gjør en grundig analyse av selskapets forretningsmodell, forstå hvordan selskapet skaper verdier
  • Se på den finansielle “helsen” til bedriften, gjennom regnskapstall

Tips til hvor du kan starte: 

Et annet flott sted å starte er Shareville Relax. Her kan du se de mest populære aksjene i nordiske investorer på Shareville akkurat nå.

Fortsett å søke kunnskap og inspirasjon for å utvide dine ferdigheter. Etter en stund har du funnet den mest optimale måten for deg å investere.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer