Gå til hovedinnhold

P/B Ratio

Hva er P/B egentlig?

P/B står for «Price to book value” eller “Pris til bok» for å ta det på norsk. I telleren har vi markedsverdien til selskapet og i nevneren har vi egenkapitalen til selskapet. Etter å ha delt begge på hverandre sitter du igjen med et tall som vi kaller «P/B»

Markedsverdien til selskapet kan vi beregne ved å ta pris per aksje * antall utestående aksjer og egenkapitalen beregnes ved å ta eiendeler – gjeld. Alt dette finner man gjerne i årsrapporter, på nett eller lignende.

Okay, so what?

Nå som du kanskje har beregnet P/B verdien til et selskap, så sitter du kanskje og tenker. «Ja okay, men hvordan bruker jeg det? Hva betyr P/B på 3?».

Først må vi alltid huske på å sammenligne epler med epler og pærer mer pærer. Med andre ord, så må vi ikke sammenligne ulike selskapers P/B på tvers av sektorer. Dette er det samme som jeg skrev om i artikkelen min om P/E ratio. Vi må sammenligne selskaper i samme sektor. En god P/B i en sektor kan bety dårlig P/B i en annen sektor.

Et kjennetegn er i sektorer som er kapitalintensive, ta eiendomsselskaper som for eksempel Olav Thon Eiendomsselskap ASA eller Selvaag Bolig, slike selskaper vil gjerne ha P/B som er tilnærmet 1. I skrivende stund har Olav Thon Eiendomsselskap en P/B på 0.62 og Selvaag Bolig en litt høyere på 2.01.

I andre sektorer som er mindre kapitalintensive, ta for eksempel IT selskaper som Facebook eller Apple, ha høyere P/B ratio. I skrivende stund har Facebook en P/B på 5.97 og Apple en P/B på hele 13.29.

Her ser vi at en P/B på 1 i IT-sektoren ikke nødvendigvis er så veldig bra, mens i eiendomsbransjen er helt innafor.

Hvordan bruke P/B i investeringer?

En lav P/B mot konkurrenter kan bety at selskapet er underpriset, men det er også mulig at det er noe fundamentalt feil i selskapet.

En P/B på 3 vil bety at man betaler 3 ganger egenkapital i selskapet og vil da også være en indikator på hva du ville fått tilbake hvis selskapet gikk konkurs med en gang du kjøpte det (maks uheldig).

Man kan bruke P/B som andre indikatorer, og det er til hjelp av screening av aksjer. Det finnes utallige selskaper man kan investere i, og indikatorer som P/B, P/E kan gjøre livet ditt enklere når du skal finne ut hvilke selskaper du skal analysere og vurdere å kjøpe.

Siden prisen på selskapet er den neddiskonterte verdien av de fremtidige kontantstrømmene til selskapet, så vil en økning i P/B over tid gjerne bety at investorer har økt tro på de fremtidige inntektene og vice versa at investorer har dårligere tro på de fremtidige kontantstrømmene til selskapet.

Jeg har ikke lyst til å regne ut P/B, hva gjør jeg?

Det finnes mange sider som kan regne ut P/B for deg. Den jeg bruker mest er Yahoo Finance, de oppgir gjerne også mange andre ratioer som for eksempel P/E, Beta osv.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.03.2020 16:50

Hvorfor er det nødvendigvis ikke så bra med en P/B rundt 1 for et IT selskap?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
21.03.2020 17:14

Hei og takk for spørsmålet ditt Markus. Det er slik at når PB = 1 slike selskaper, så tror ikke markedet at selskapet kan skape mer verdi med de ressursene bedriften har og at den kanskje har stagnert litt (?). Nå er det selvfølgelig ikke noe fasit svar til slike ratioer, men dersom en industri som IT har en P/B ratio i gjennomsnittet på 4 og et selskap har hatt P/B på 1, så kan det også bety at det er fundamentale feil i selskapet som markedet ikke tror på som for eksempel ledelse.