Oslo Børs: Rolig start i vente tross lavere oljepris. Investorene håper på koordinerte tiltak fra G-20 landene

Lederne av G-20 landene (19 land + EU som samlet utgjør 80% av verdens handel) forsikret i et møte torsdag at de vil gjøre det de kan for å stimulere verdensøkonomien i disse tider. Kina tok dessuten til orde for økt koordinering av tiltak

Vi tror Oslo Børs (OBX indeksen) åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [0, 0,4]%.

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Dette har skjedd internasjonalt etter at Oslo Børs stengte torsdag

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ og DJIA) steg 6,1 prosent i snitt torsdag.

Oppturen på Wall Street fortsatte for 3. dag på rad torsdag, godt “hjulpet” av sentralbankens støttekjøp i finansmarkedene.

Den amerikanske sentralbanken, i likhet med den europeiske, kjøper i disse dager store mengder selskapsobligasjoner (investment-grade obligasjoner) for å stabilisere kapitalstrømmene i finansmarkedene. Tilsvarende tiltak, eller kvantitative lettelser (trykking av penger), ble iverksatt ifbm. finanskrisen for 12 år siden, da med stor suksess.

Fed sjef, Jerome Powell, uttalte i går, at sentralbanken har ytterligere “krutt” på lager om nødvendig.

Gitt dollarens rolle i verden har “de fleste” sin gjeld nominert i denne valutaen. En viktig forutsetning for suksess er at dollaren faller i verdi som en følge av sentralbankenes ekstreme tiltak.

De asiatiske børsene, målt gjennom S&P Asia 50 indeksen, endte opp 1,2 prosent i natt.

Lederne av G-20 landene (19 land + EU som samlet utgjør 80% av verdens handel) forsikret i et møte torsdag at de vil gjøre det de kan for å stimulere verdensøkonomien i disse tider. Kina tok dessuten til orde for økt koordinering av tiltak. Dette bidro til en viss optimisme på Asia børsene fredag.

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 26,3 dollar per fat, ned -2,6 prosent fra torsdagens nivåer. Dollaren står i skrivende stund, i 10,5, mens 30-års renten i USA ligger på 1,39 prosent.

Uttalelsene fra gårsdagens G-20 møte gir håp om økt etterspørsel av olje, i alle fall i tiden etter at Covid-19 viruset er “bekjempet”. På kort sikt derimot, har etterspørselsfallet vært enormt.

Gitt at oljeprisen i dag er lavere enn fremtidsprisen (contango – et fenomen som ikke inntreffer ofte) er det naturlig å anta at dagens overproduksjon vil finne veien til “alle” verdens landbaserte oljelagre. Dernest vil oljen, hvis prisen fremdeles er i contango, bli lagret til havs (gjerne på de eldste tankskipene).

Det er for øvrig denne prosessen som gjør at ratene på oljefrakt til havs er høy i en tid der de egentlig skulle ha vært lave.

Ny episode av #Pengepodden ute!

#pengepodden – «Oslo Børs begynner å bli billig» – Hans Thrane Nielsen

Slik gikk det på Oslo Børs i går

Kommentar: Tre dager på rad med oppgang! Stimulansepakke og positiv uttalelse fra FED trigget investorene

Roger Berntsen – analytiker i Nordnet

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din

[mailpoet_form id=”2″]

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer