Gå til hovedinnhold

Oppsummering av året 19/20

Siden vi har valgt en trading drevet portefølje siste halvåret blir det vanskelig å skulle gjennomgå alt. I dette innlegget tar vi for oss noen hovedtrekk fra det som har vært ett dårlig år. Samtidig tar vi med oss verdifull kunnskap om hva som kunne vært gjort bedre.

Vi gikk inn i konkurransen med ønske om en defensiv portefølje. På det tidspunktet hadde vi overvekt OSEBX DNB og noen oljeselskaper deriblant DNO og Equinor. Beslutningsgrunnlaget for dette var at vi syntes markedene så dyrt ut og at vi tenkte at markedet var nærmere en siste fase i «markedssyklusen».Samtidig hadde ikke det fungert spesielt bra sett opp mot hva COVID-19 krisen innebar. Dette fordi konsumeringen av olje har falt dramatisk som følge av neste full stopp i transporten.

I den defensive porteføljen valgte vi å unngå noen selskaper vi likte, deriblant VOW og Polight. Polight stod på det tidsspunktet i 20kr å vi trodde den hadde gått for mye på kort tid. Når den stod i 10kr aksjen var selskapet priset til kontantbeholdningen. VOW som er et selskap vi liker fundamentalt fordi vi tror selskapet kommer til å vokse videre fremover. Den stod i 15kr på det tidspunktet. Siden vi ønsket en defensiv profil valgte vi bort slike case. Noe som i ettertid har vist seg å være en dårlig avgjørelse.

Til Jul lå vi på sisteplass med en negativ avkastning på -10%. mens OSEBX var opp nesten 10% i konkurranseperioden. Samtidig lå flertallet av våre konkurrenter i intervallet [+5%,+15]. Dette gjorde at vi valget å endre strategi derfor byttet vi fra den defensive porteføljen til overvekt med ESGselskaper, deriblant VOW, NEL, SSO og Tomra. Det fungerte egentlig bra, problemet av at vi ikke brukte en god exitstrategi. Fellesnevnerne for alle disse selskapene er at de ikke har materialisert sitt markedspotensialet. Det gjør at mange ikke forstår seg på prisingen av selskaper som muligens har en eventyrlig vekst foran seg. Man kan trekke paralleller til Amazon i US, fordi ledelsen ønsker å prioritere videre vekst fremfor lønnsomhet. Det kan førere til at selskapene blir feilpriset begge veier. Siden selskapene kan «feile» i sin ekspansjon, eller for den del lykkes.Hvis de lykkes kan man se en eventyrlig vekst på bunnlinjen, som er det en høy PE priser inn til en viss grad.

Forsøker på å skille mellom forskjellige tidshorisonter

Når man kjøper Norwegianaaksjer i intervallet mellom [4k-8kr] aksjen er vi fullt klar over at selskapet skal gjennom en stor refinansiering, med mange nye aksjer til 1kr aksjen. Samtidig er ikke alle de nye aksjene i markedet, noe som føre til volatilitet man kan dra nytte av.

Internt i gruppa vi diskutert flere selskaper enkeltpersoner har hatt tro på uten at vi klarte å kjøpe før toget gikk. Eksempelvis Prosafe som vi trodde kunne bli en nyttårsraket, der man ikke klarte å kjøpe når ting var billig; også blir det til at man kjøper på en dip alt for høyt. Prosafe burde egentlig vært en av våre store vinnere, men istedet ble det dessverre en av våre største tapere. Et annet eksempel er FivePG som ble diskutert når den stod i 40øre. Der de man har sett en voldsom oppgang i senere tid siden salgspresset fra «dødsspirallån» har avtatt i kombinasjon med forventinger rundt framtidige lanseringer. Istedenfor å kjøpe når ting var billig, ble det til at man «løpte etter toget».

Markedstiming er umulig;vi har i konkurransen opplevd store beveger som ikke har gagnet oss i ettertid av både kjøps og salgs-transaksjoner. Samtidig har vi forsøkt å forbedre våre resultater gjennom å kjøre en stockpicking-strategi inn mot slutten av konkurransen. Fellesnevneren for alle dem er at man ser prøver å finne selskaper med triggere i nærmeste framtid.

Ved tre anledninger opplevede vi å få en emisjon i «fleisen», deriblant NEL, BergenBio og SSO. NEL har historisk sett steget etter emisjon har blitt gjennomført. Så kan man spekulere hvorvidt de bevist holder igjen gode nyheter eller ikke, men de de har historisk sett kommet med gode nyheter i etterkant. Dessverre var vi for treg med å sikre gevinst underveis. Neste var BergenBio som ble kjøpt på forventing om at de skulle komme til markedet med en COVID-19 medisin i UK. Sist nå med SSO som kjørte en emisjon kort tid etter vi hadde kjøpt og Torma der største aksjonær gjorde ett nedsalg med 10% rabatt sett opp mot børskurs før plasseringen.

Sett i etterkant burde man vært flinkere til å ta av posisjoner underveis. Videre avsluttet vi sesongen ned – 16,7%. Dette er året der vi har ligget i nedre sjiktet fra starten av, det er ikke der man ønsker å være. Videre er vi fornøyd med at vi klarte å berge plassen for neste års sesong i innspurten.

Avslutningsvis ønsker vi å gratulere BI Bergen med seieren i årets konkurranse.

Børsgruppen Nord

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer