Gå til hovedinnhold

Ny nedtur på Wall Street. Svak oppgang i Asia i natt

Aksjene på Wall Street falt for tredje dag på rad, dog ikke mye. Nasdaq-indeksen falt med 0,4 prosent, tett etterfulgt av S&P 500. Japanske Nikkei 225 fortsatte oppover i natt.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – onsdag 27. mars

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,2%, eller innenfor intervallet [-0,5, 0,1]%.

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:24 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag, deriblant S&P 500 futures som er ned 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -0,3 prosent i snitt i går.
  • McCormick & Company Inc (10,5%), Seagate Technology Holdings PLC (7,4%), Western Digital Corp (4,9%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • United Parcel Service Inc (-8,2%), International Paper Co (-6,5%), APA Corp (US) (-4,9%), endte på bunn.

Aksjene på Wall Street falt for tredje dag på rad, dog ikke mye. Nasdaq-indeksen falt med 0,4 prosent, tett etterfulgt av S&P 500. Handelsaktiviteten på mange av verdens børser, inkludert de amerikanske, forventes å avta utover uken på grunn av påskehøytiden. Dette skyldes at mange investorer tar ferie, og selskaper unngår å slippe nyheter som kan påvirke aksjemarkedet i en periode med lav likviditet. Lavere handelsvolum kan føre til mindre likviditet, som igjen kan forårsake større prisbevegelser på aksjer enn vanlig, selv på grunn av mindre nyheter eller handelsordre.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt onsdag morgen.

Oppløftende makrotall fra Kina var ikke nok til å løfte Shanghai CSI 300-indeksen i natt. Den kinesiske økonomien har for øvrig slitt i motbakke over lengre tid, noe som har resultert i en svak børsutvikling og tilhørende kapitalflukt. Japanske Nikkei 225 derimot, fortsatte oppover onsdag, sammen med indiske SENSEX og australske ASX 200.

Store regulatoriske endringer for kinesiske tekselskaper, samt stagnasjon innenfor eiendomssektoren har tynget det kinesiske aksjemarkedet i flere år. De regulatoriske endringene i Kinas teknologisektor har vært omfattende, med nye lover og retningslinjer, noe som har ført til økt usikkerhet og reduserte markedsverdier for mange selskaper. Samtidig har eiendomssektoren i Kina opplevd betydelige utfordringer. Etter år med rask vekst, har eiendomsmarkedet kjølt seg ned med fallende salg og priser i mange byer, delvis som et resultat av strenge regulatoriske tiltak og redusert etterspørsel.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,88 dollar per fat, ned -0,9 prosent fra tirsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er opp 11,2 prosent i samme periode.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,77 NOK; 10,59 SEK; 6,89 DKK og 0,92 EUR, mens 1 EUR koster: 11,7 NOK; 11,47 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,6 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,24).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,32 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Oljeprisen har falt noe det siste halve døgnet, men handles fortsatt godt oppe på 80-tallet. Faktorene som påvirker oljeprisen er mangfoldige og komplekse, der dollarens styrke spiller en særlig viktig rolle, spesielt i lys av den nåværende geopolitiske usikkerheten.

Oljeprisen er tett knyttet til dollarens verdi på verdensmarkedet, ettersom olje hovedsakelig omsettes i amerikanske dollar. Når dollaren styrker seg, blir olje dyrere for kjøpere med annen valuta, noe som kan redusere etterspørselen og føre til lavere oljepriser. Historisk sett har perioder med sterk dollar ofte sammenfalt med lavere oljepriser, delvis på grunn av den reduserte globale etterspørselen på grunn av høyere kostnader.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer