Gå til hovedinnhold

Norske aksjefond fremdeles på kjøpstoppen

Etter to måneder med nettosalg av fond kjøpte våre kunder mer fond i april enn de solgte. Norske aksjefond og globale indeksfond var på kjøpstoppen i april.

Nordnets kunder nettokjøpte fond for 47 millioner kroner i april. Aksjefond ble nettokjøpt 29 millioner, mens rentefond ble nettokjøpt for 34 millioner. Kombinasjonsfond ble nettosolgt for 16 millioner. 

Renteoppgang ga børsfall

Verdensindeksen falt hele 6 prosent i april, og er ved utgangen av april ned med 11 prosent hittil i år målt i lokal valuta. Oslo Børs endte ned rundt 2 prosent målt i norske kroner, en nedgang som ble dempet av sterke oljeselskaper.

Krigen i Ukraina fortsetter med uforminsket styrke, med de lidelsene en krig medfører. Krigen fører også til lavere økonomisk vekst i Europa og økte råvarepriser. Ytterligere corona-nedstengninger i Kina er også en bekymring for investorene. Men det er nok renteutviklingen som har tynget aksjemarkedene mest i april. 

Frykten for økt inflasjon og økte renter har tiltatt gjennom måneden, illustrert ved at «verdens viktigste rente», 10 års amerikansk statsobligasjon, har steget fra 2,3 til 2,9 prosent i løpet av april.

Økte renter er isolert sett negativt for aksjer, siden fremtidige selskapsoverskudd blir mindre verdt når rentene stiger. Hardest går renteøkninger ut over vekstaksjer, som har inntjeningen sin langt frem i tid. Den amerikanske Nasdaq-indeksen, som domineres av vekstselskaper, falt hele 13 prosent i april.Den brede S&P 500-indeksen falt 7 prosent.

Norske aksjefond og globale indeksfond er på kjøpstoppen

Fortsatt er norske aksjefond populære blant Nordnets kunder. 3 av de 10 mest kjøpte fondene i april investerer på Oslo Børs. Hittil i år er Oslo Børs en av få børser i verden som er i pluss. Vår hjemlige råvaretunge børs nyter godt av at prisene på energi, råvarer og fisk stiger.

3 globale indeksfond er også å finne på kjøpstoppen.

Jeg fremsnakker alltid globale indeksfond. Ved å kjøpe et globalt indeksfond får kundene et rimelig og diversifisert globalt fond som følger verdens aksjemarkeder. Man slipper også å følge med på hvilken region eller sektor som gjør det best, og om forvalteren gjør en god jobb. 

På salgstoppen ligger DNB Teknologi. Fondet er ned 10 prosent hittil i år, noe som faktisk er bedre enn de fleste andre teknologifond.

DNB Teknologi er et defensivt teknologifond med en betydelig andel trauste telecomselskaper. Fondet har derfor klart seg relativt bra i år.  Men siste 3 og siste 5 år har DNB Teknologi hatt mindreavkastning sammenlignet med referanseindeksen, noe som kan forklares med samme årsak, nemlig at fondet har hatt en defensiv tilt, noe som ikke har lønt seg på mellomlang sikt.  

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I APRIL:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I APRIL:
NORDNET INDEKSFOND NORGEDNB TEKNOLOGI
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS PKLP AKSJEGLOBAL MER SAMFUNNSANSVAR P
THEMATICA FUTURE MOBILITYLANDKREDITT UTBYTTE
DNB GLOBAL INDEKSODIN EIENDOM
ALFRED BERG NORDIC HIGH YIELDHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
STOREBRAND VERDIDNB FINANS
ALFRED BERG GAMBAKODIN NORDEN
HEIMDAL HØYRENTENORQUANT MULTI ASSET
NORDNET INDEKSFOND GLOBALSTOREBRAND RENEWABLE ENERGY
KLP AKSJEUSA INDEKS PHANDELSBANKEN USA INDEX CRITERIA

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
4 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
29.05.2022 16:24

Kan ikke Nordnet lage ett fond opp oljeleting/supply?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.06.2022 10:37

Hei Steffen. Det koster en del penger å sette opp nye fond. Spisse sektorfond som du foreslår er ikke prioritert. Vi lanserte f eks et globalt teknologifond i fjor. KAn nevne at DNB la ned sitt DNB NAvigator fond i januar 2021, med maks dårlig timing… DEt finnes flere aksjefond og ETFer innenfor olje og energi. Se f eks her: https://www.nordnet.no/market/etfs?sortField=yield_1y&sortOrder=descending&fundGroupedCategories=ENERGY
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
03.05.2022 08:54

Etter 2 måneder blant topp 10 mest solgte fond, er det fint å se at vi er tilbake til topp 10 kjøpte fond. Kan føye til at Heimdal Høyrente gjennom hver måned i 2022 har hatt netto positivt tegning i fondet tross at vi toppet salgsstatistikken hos Nordnet.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
03.05.2022 09:38

Takk for kommentar, Erik. Hyggelig at dere i Heimdal Fondene følger med på fondsstatistikken vår.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom