Gå til hovedinnhold

Microsoft detronisert av Nvidia

Nvidia toppet overskriftene i går da selskapet passerte Microsoft i markedsverdi og dermed inntok plassen som verdens mest verdifulle selskap med en verdi på 3335 milliarder dollar.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – onsdag 19 juni.

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,1, 0,5]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.00 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er opp 0,5 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,2 prosent i snitt i går.
  • Ge Vernova Inc (6,4%), Walgreens Boots Alliance Inc (6,3%), Teradyne Inc (4,8%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Ball Corp (-6,3%), Lennar Corp (-5%), West Pharmaceutical Services Inc (-4,2%), endte på bunn.

Nvidia toppet overskriftene i går da selskapet passerte Microsoft i markedsverdi og dermed inntok plassen som verdens mest verdifulle selskap med en verdi på 3335 milliarder dollar. Antakeligvis er Satya Nadella, CEO i Microsoft, lite fornøyd med å bli detronisert, men ironien er at Microsoft er en av Nvidias aller største kunder, sammen med Alphabet, Meta, Amazon og Tesla. Hvorvidt Nvidia kan bli enda større, gjenstår å se.

Det er verdt å merke seg at de amerikanske børsene holder stengt i dag på grunn av feiringen av Juneteenth, en føderal høytidsdag som markerer slutten på slaveriet i USA.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt onsdag morgen.

Investorene i Asia lot seg rive med av gårsdagens bevegelser på Wall Street, der chipgiganten Nvidia nærmest på egenhånd dro S&P 500 til ny all-time high. Nvidias suksess har en betydelig positiv innvirkning på flere asiatiske selskaper, spesielt innen halvleder- og teknologisektoren. Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) og Samsung Electronics drar nytte av økt produksjon av Nvidias chips og minnebrikker. SK Hynix, som også produserer minnekomponenter, samt Foxconn, en stor kontraktsprodusent, opplever økt etterspørsel.

Med andre ord Nvidias suksess har utløst betydelige globale ringvirkninger, spesielt innen teknologi- og halvlederindustrien, hvor økt etterspørsel har stimulert produksjon og innovasjon hos selskaper som TSMC og Samsung. Selskapets ledende rolle innen AI og maskinlæring har akselerert utviklingen av disse teknologiene, påvirket sektorer som automatisering, helsevesen og selvkjørende biler, og økt investeringer i datasentre globalt.

Videre har Nvidias grafikkort forbedret spillopplevelsen, styrket e-sportmarkedet, og bidratt til økt salg i spillindustrien. Deres økonomiske prestasjoner har også påvirket finansmarkedene positivt, og produktene brukes mye i forskning og utdanning, noe som fremmer vitenskapelige fremskritt.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 85,32 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,57 NOK; 10,44 SEK; 6,95 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,2 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,72 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,23).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,21 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

De ukentlige oljelagertallene fra det amerikanske petroleumsinstituttet (API) overrasket på oppsiden i går. Oljelagrene steg med over to millioner fat, mot et ventet fall. Isolert sett er dette negativt for oljeprisen, men økt geopolitisk usikkerhet i Midtøsten bidro derimot til en oppgang i oljeprisen.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer