Gå til hovedinnhold

Månedskommentar mai 2019

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Mai ble en måned preget av geo-politiske forhold der handelskonflikten mellom USA og Kina og Brexit i Storbritannia fortsatte å prege nyhetsbildet. Statsminister May i UK varslet sin avgang i mai (passende nok) og valget til EU parlament ga et mer fragmentert bilde enn det vi har sett tidligere og dette førte til litt uro i deler av Europa. I tillegg utvidet President Trump den handelspolitiske uroen på månedens siste dag ved å true Mexico med toll på alle varer hvis de ikke bidrar til at den illegale innvandringen til USA avtar. Om ikke dette var nok, så var det fortsatt urolig i Midt Østen med stadig skarpere retorikk mellom USA og en del arabiske land på den ene siden og Iran på den andre.

Alt dette var nesten nødt til å føre til «risk-off» i markedene, og investorene ble da også merkbart mer negative til aksjer og gikk stadig mer mot de sikreste statsobligasjonene. Tendensen mot redusert risiko tiltok mot slutten av måneden.

Gitt investorenes økende risikoaversjon var det kanskje litt underlig at det ikke var mer uro i valutamarkedet. Det var nesten ingen bevegelse i forholdet mellom EUR og USD, og de fleste valutaer i fremvoksende land beveget seg minimalt mot USD. Det eneste vi så var at valutaen i Japan og Sveits styrket seg litt, mens råvarevalutaer som NOK og AUD svekket seg litt. Mange råvarer var da også svake i mai. Oljen endte ned nesten 15% etter å ha falt til dels dramatisk mot slutten av måneden. De fleste metaller med unntak av gull og jernmalm var også ned med kobber ned over 10%.

Med et slikt fall i oljeprisen skulle man kanskje tro at det norske aksjemarkedet var blant de svakeste, men så var ikke tilfelle. Faktisk var Oslo Børs blant de som falt minst i Europa i løpet av mai. Bare det klassisk defensive markedet i Sveits var bedre. Men de beste markedene fant vi merkelig nok i råvareland som Russland, Brasil og Australia. Forstå det den som kan. Kina var det markedet som falt mest, med et fall på rundt 13%, mens USA var ned i overkant av 6% og Europa ned 5%. På tross av at Norge og Danmark falt ganske lite var Norden ned like mye som USA fordi Sverige var ned over 9%. Sektormessig stemte kart og terreng bedre med både energi og materialer blant de som falt mest, mens helse og konsumorienterte aksjer sto best i mot fallet.

Rentemarkedet var naturligvis også sterkt preget av «risk-off» og mange statsrenter kom langt ned. Den tyske 10-års renten sluttet mai på -0,20%, og i Sveits må man nå betale en halv prosent per år for at staten skal holde på og bruke pengene dine i de neste 10 år. Også Japan har negative 10-års renter. På 2-års penger er det nå negative renter i nesten alle Euro-land med Hellas og Italia som hederlige unntak. Norge og UK samt noe øst europeiske land med egen valuta har i likhet med USA positive renter for alle løpetider.

Alle blogginnlegg fra Arctic.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer