Gå til hovedinnhold

Kommune-Norges lån på Børsen har passert 100 milliarder

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.
Oslo Børs

Det har vært en sterk vekst i kommuners låneopptak de siste årene. I dag passerte den utestående verdien av lånene norske kommuner har notert på Oslo Børs 100 milliarder kroner. 

Siden 2014 har kommune-Norges låneopptak gjennom børsnoterte obligasjoner økt fra 17,9 til 100,8 milliarder kroner. Det er nå 88 kommuner som har børsnoterte obligasjoner, mens det kun var 25 kommuner for fem år siden – se figur under.

Hittil i år har norske kommuner lånt 10,3 milliarder kroner med 35 nye børsnoterte obligasjoner. Seks kommuner har debutert som låntakere med å notere sine første lån på Børsens markedsplasser.

Kommunene låner til bedre betingelser på Oslo Børs. Tilgang til flere långivere og en bredere investorbase er en av grunnene til dette. Ny regulering gjør også at institusjonelle investorer ønsker at obligasjonslånene skal være børsnoterte, blant annet begrenser Solvency II-reguleringen hvor mye livselskapenes kan ha av unoterte lån.

Dessuten er det et økende lånebehov. I tillegg til at en rekke kommuner skal finansiere nye investeringer, har mange kommuner gamle lån som skal refinansieres.

Oslo topper listen over kommune-Norges låneopptak – se under. Oslo kommune har notert 18 lån med en samlet utestående verdi på 29,7 milliarder kroner. Deretter følger Bergen og Trondheim med 6,1 og 5,4 milliarder kroner. Det var for øvrig Bergen og Stord som i dag sørget for at 100 milliarder kroner-merket ble passert med obligasjonene BEKO10 og STDKO02 på henholdsvis 750 og 260,6 millioner kroner.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer