Gå til hovedinnhold

Hvilke trender vil regjere i 2024?

Trendforvaltning i aksjemarkedet er som dronningen på et sjakkbrett. En uavhengig spiller som kan flytte i alle retninger – og som har levert overlegent gode resultater over tid. Hvordan er utsiktene for 2024?

Av Adil Shah og Andreas Berdal Lorentzen, porteføljeforvaltere Delphi Norden

Hvis vi skal bruke en setning på å forklare trendforvaltning som strategi i aksjemarkedet, så velger vi David Ricardos sitat: «Cut your losses short and let your profits run on».

Trend, eller momentum, er den faktoren som har gitt best avkastning i aksjemarkedet de siste 50 årene. En ren momentumstrategi handler om å plukke vinneraksjene de siste 12 måneder, og satse på at de fortsetter å stige i verdi. Historisk har det vært tilfelle, og momentum har utklasset kjente faktorer som «vekst» og «verdi».

Hvorfor er det slik? Aksjer som overrasker positivt, har en tendens til å fortsette å gjøre det samme. Og vice versa. Likevel tar mange investorer gevinst for tidlig, og mange holder på taperne for lenge.

Momentum er dessuten stiluavhengig og kan følge med vinden i alle retninger. Litt som dronningen på et sjakkbrett.

De siste tre årene har trenden snudd. Momentum er for øyeblikket inne i sin dårligste treårsperiode avkastningsmessig siden 1975. En ren momentumstrategi har gitt en avkastning som er rundt 20 prosent svakere enn globale aksjer generelt. Underveis har skiftene vært mange. Vinnere har blitt tapere, og tapere har blitt vinnere.

Høsten har ikke vært noe unntak. Da de lange rentene begynte å falle i høst kom nye sektorer i vinden. Da vi oppsummerte hvilke sektorer som hadde gjort det best i november, kunne vi nesten bare bytte fortegn fra listen i oktober. Når skiftene er så mange og hyppige blir tilværelsen tøff for Delphi Nordic og andre forvaltere som sverger til momentum. I Norden har vi ikke greid å holde tritt med markedet i et relativt godt børsår.

Paradoksalt nok, globalt er bildet helt annerledes. Børslokomotiver som Apple, Amazon, Alphabet, Nvidia, Meta, Microsoft og Tesla har trukket aksjemarkedet med seg oppover både i USA og store deler av verden. Vårt søsterfond Delphi Global leverte en avkastning på over 26 prosent i 2023.

For oss er det desto viktigere er det å være tålmodig og holde oss til strategien. Historien har vist at momentum kommer tilbake, også i Norden. Vår oppgave som forvaltere er å implementere filosofien på en god måte.

I Delphi bruker vi også mye tid på å analysere fundamentale trender, og disse tingene henger selvsagt sammen. Prisen på en aksje stiger når investorene blir positivt overrasket. Det fundamentale bildet styrkes når analytikerne som følger aksjen blir positivt overrasket. Da øker de også inntjeningsestimatene i regnearkene sine.

For øyeblikket har vi størst tro på sykliske aksjer. Sektorer som forbruksvarer og teknologi har solid momentum. Industri er en veldig stor sektor i Norden, og også den sektoren som veier tyngst i Delphi Nordic, men vi har likevel en såkalt undervekt i industri. Det skyldes at vi har styrt unna noen store selskaper i sektoren som har en relativt svak trend. Vi er også undervektet defensive sektorer som for eksempel helse og sjømat.

Stadig flere får troen på at verdensøkonomien ruller videre, og at det ikke blir noen bråstopp og resesjon i 2024. Vi støtter dette synet, og tror det kan gi grobunn for aksjer generelt og ikke minst for trendforvaltning.

Historisk avkastning er ingen garanti for fremtidig avkastning. Fremtidig avkastning vil blant annet avhenge av markedsutviklingen, forvalterens dyktighet, fondets risikoprofil og forvaltningshonorar. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap. Det kan være risiko knyttet til investeringer i fondet på grunn av markedsbevegelser, utvikling i valuta, rentenivåer, konjunkturer, bransje- og selskapsspesifikke forhold. Før investering anbefales kunder å sette seg inn ifondets nøkkelinformasjon og prospektsom inneholder nærmere informasjon om fondets egenskaper og kostnader.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer