Gå til hovedinnhold

Hva er en SPAC?

SPAC eller “Special Purpose Acquisition Company” er en i vinden i USA for tiden. For noen måneder siden kom den første svenske SPACen og nå kommer også den første norske. I dette innlegget forklarer vi det viktigste du må vite om en SPAC og hvordan den fungerer.

SPAC kort fortalt

En SPAC er nesten så man børsnoterer en pose med penger. Pengene reises ofte av et Private Equity selskap eller også rettet mot allmenheten via en prosess slik som når man henter penger i en vanlig børsnotering. SPACen er altså et selskap uten noen reel virksomhet men med alle formaliteter og krav på plass så det kan handles på en børs. Målet og planen er dermed å søke etter et unotert selskap å kjøpe for disse pengene. Et eventuelt oppkjøp selskapet gjør kommer dermed veldig raskt på børs, uten en tradisjonell emisjonsprosess. Normalt er vilkårene i en SPAC at man skal kjøpe opp et selskap innen 24 måneder etter børsnoteringen. Skulle man ikke finne noe selskap å kjøpe innen denne tiden vil pengene bli betalt tilbake og SPACen avviklet. Finner man et selskap blir SPACen konvertert til et vanlig børsnotert selskap.

SPAC er forøvrig ikke noe nytt fenomen, men har fått skikkelig oppsving de siste 1-2 år, da spesielt i USA.

Kilde: Nasdaq

Høy spekulasjon!

Når man i praksis børsnoterer f.eks 100 millioner og markedsverdien på selskapet som utelukkende eier en konto med 100 millioner er det rart å tenke at selskapet plutselig kan være verdt 150, 200 eller til og med 300 millioner på kort tid. Men det har altså skjedd med flere av disse SPACene i USA. Man har altså veldig stor tro på at menneskene bak SPACen skal jakte opp et veldig bra (og undervurdert) selskap med disse pengene. Det finnes gode historier men det viser seg at de fleste SPACene ofte faller på børsen i det de finner og kjøper selskapet de har lyst på. Årsaken kan være at noen av investorene hadde håpet på et bedre eller mer spennende oppkjøp.

SPAC nå snart på Oslo Børs (Euronext Growth)

Finansavisen skriver at Pareto skal reise 600 millioner i en SPAC og at det er IT investorene Viking Venture som står bak. De skal da jakte IT selskaper og har visstnok over 500 selskaper i kikkerten når de starter jakten. Men aller først må Finanstilynet godkjenne børsnoteringer av SPACer i Norge. Nedenfor har vi listet opp de mest populære SPACene å eie hos Nordnet. Mange kjenner kanskje igjen Alussa Energy Ac. Corp. som var SPACen som kjøpte batteriselskapet Freyr.

Populære SPACer basert på antall Nordnet-kunder som eier aksjen:

Churchill Capital Corp IV-> Lucid Motor
Alussa Energy Acquisition Corp.-> FREYR
ArcLight Clean Transition Corp.
Social Capital Hedosophia Holdings Corp VI
Burgundy Technology Acquisition Corporation
Ajax I
Churchill Capital Corp V
Social Capital Hedosophia Holdings Corp IV
Bridgetown Holdings Limited

PWC har laget en mer detaljert tidslinje på en typisk SPAC:


Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer