Gå til hovedinnhold

Fornybar-fond på kjøpstoppen

Grønne fond som investerer i fornybar-sektoren har levert knallsterk avkastning i år. Nordnets privatkunder nettokjøpte aksjefond for 333 millioner kroner i oktober, hvor brorparten var i bransjefond innenfor fornybar energi.

Verdens børser fortsatte ned i oktober. Økt coronasmitte i mange land og usikkerhet omkring utfallet av presidentvalget i USA tynget børsene denne høstmåneden. Verdensindeksen falt med rundt 3 % i oktober i lokal valuta, hvorav euro-området var den svakeste regionen, med et fall på rundt 6 %. Oslo Børs falt 5 %, og er ned ca 13 % så langt i år.

Nordnets privatkunder nettokjøpte fond for 275 millioner kroner i oktober. Aksjefond ble nettokjøpt for 333 millioner kroner. Rentefond ble nettosolgt for 45 millioner og kombinasjonsfond ble nettosolgt for 13 millioner.

Kronesvekkelse fungerer som støtpute

De to siste månedene har norske kroner svekket seg med rundt 5 % mot euro og 9 % mot dollar, dels som følge av ny uro i finansmarkedene og svakere oljepris. I første kvartal så vi en massiv kronesvekkelse da børsene stupte, men kronen hentet seg inn igjen frem til september, for så å svekke seg på nytt de to siste månedene.

Fondskunder som eier globale aksjefond har i praksis blitt skånet for de to siste måneders børsfall, siden kronekursen omtrent har svekket seg like mye som børsene har falt.

Valutaeksponering, som du får ved å kjøpe et internasjonalt aksjefond, fungerer ofte som en naturlig forsikring mot dårlige tider. Årsaken er at den norske kronen som regel er prosyklisk: I perioder med stigende aksjemarkeder har den norske kronen en tendens til å styrke seg, og den tenderer til å svekke seg i perioder med svake aksjemarkeder, som i år. Forklaringen på det er at Norge er en liten, åpen og råvareavhengig økonomi – og norske kroner anses som en risikabel valuta i utrygge tider.

Grønne fond på topp

3 av de 10 mest kjøpte fondene i september er grønne fond. Handelsbanken Bærekraftig Energi og Storebrand Fornybar Energi er de to mest kjøpte fondene i oktober, som begge investerer i spesielt bærekraftige og grønne selskaper innenfor for eksempel solkraft, vindkraft, hydrogen og vannkraft.

– Begge disse fondene har nytt godt av reprisingen av fornybar-sektoren i år. Selv om verdensindeksen har falt i september og oktober, har disse to fondene fortsatt å stige i verdi, forteller Sættem. Handelsbanken Bærekraftig Energi er opp utrolige 76 % hittil i år. Storebrand Fornybar Energi-porteføljen er opp enda noen prosenter mer, men fondet ble først et verdipapirfond i juni. Siden oppstart av fondet i juni har andelseierne tjent ca 60 %.  

Mest kjøpte fond i oktoberMest solgte fond i oktober
Handelsbanken Bærekraftig energiNordnet Indeksfond Norge
Storebrand fornybar energiOdin Eiendom
MSDW invf us growth fundDnb Teknologi
Nordnet Indeksfond GlobalKLP Statsobligasjon
Tin Ny TeknikArctic High Return
Nordnet Indeksfond Emerging MarketsFondsfinans Kreditt
BGF Next Generation TechnologyFranklin Technology Fund
Dnb MiljøinvestForte Obligasjon
Nordnet Indeksfond usaForte Trønder
KLP Aksje NordenDnb Norge Indeks

Leder i Storebrand Fornybar Energi, Philip Ripman, deltok på Nordnet Live 2020. Foredraget med han blir lagt ut på Youtube innen kort tid. Abonner på vår Youtube-kanal: NordnetNorge for å bli varslet når sendingen er tilgjengelig.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer