Gå til hovedinnhold
Nettleseren du benytter deg av, støttes ikke lenger av Nordnet. Klikk her for å se hvilke nettlesere vi støtter og anbefaler at du bruker.

Fornybar energi er “motoren” på veien mot en grønnere verden.

Fornybar energi er motoren på veien mot en grønnere verden.

For 10 år siden var miljøsektoren og fornybar energi preget av lave volum og høye subsidier. Sektoren opplevede utallige boom og bust-sykler ettersom økonomiene vekslet fokus mellom å redde kloden og sikre de statlige finansene. «Racet» for nullutslippssamfunnet og en grønnere verden er ordentlig i gang!

For bare 5 år siden, da Paris avtalen kom, virket målsetningen om nullutslippssamfunnet som en fjern drøm. Modenheten var mangelfull og kostnadsnivået for høyt på de løsningene og teknologiene som skulle ta oss dit. Og ikke minst var tilgangen på kapital for liten. Men se hva noen få år kan gjøre! Nå ser det betraktelig mer overkommelig ut. Dette sier Christian Rom som er porteføljeforvalter av fondet DNB Miljøinvest.

Motoren i et grønt skifte

Sol og vind, selve motoren i det grønne skiftet, er nå de billigste formene for ny energi. Denne utviklingen virker som turbo for motoren ettersom det betyr at selskaper og husstander kan spare penger ved å bytte til fornybare energikilder allerede i dag. Ledende økonomier, som EU, US, Kina og Japan, kan nå lansere nullutslippsplaner for 2050 – 2060 uten at det koster skjorta.

Batterier er også på vei ned i pris. Det samme gjelder hydrogen, det er et resultat av den billige grønne strømmen. Billigere fornybar energi vil drive en elektrifiseringsbølge, og det trengs for å kunne drive utslippene til null i 2050. Vi vil se store endringer i transportsektoren hvor mesteparten av lette kjøretøyer blir elektriske. Hydrogen og brenselceller vil spille en nøkkelrolle for tungtransport og maritim transport. Det samme gjelder energiintensiv industri som vil trenge grønt hydrogen for å få ned sine utslipp. Motoren i det grønne skifte er utvilsomt en el-motor.

Sol og vind er nå de billigste formene for ny energi.

Christian Rom, Porteføljeforvalter av fondet DNB Miljøinvest

Sirkulær økonomi

For å oppnå en bærekraftig økonomi, må ressursene benyttes effektivt. Det betyr at energibesparing og sirkulær økonomi blir viktige trender. Verden genererer nesten 1 kg avfall per person per dag. Rundt 70 prosent av dette behandles ikke på noen som helst måte, mens mye av det som blir behandlet burde blitt behandlet enda bedre. Ressurser må utnyttes bedre og det må settes strengere krav til gjenvinning og resirkulering. Det er alltid billigere å spare en enhet energi enn å produsere en ny. Investeringer i energibesparing har vanligvis god lønnsomhet med kort tilbakebetalingstid. Med andre ord enkle og viktige grep som styrker motoren i det grønne skiftet.

Ressurser må utnyttes bedre og det må settes strengere krav til gjenvinning og resirkulering.

Christian Rom, Porteføljeforvalter av fondet DNB Miljøinvest

Sterk etterspørsel etter bærekrafts- og miljøfond

Bærekrafts- og miljøfond har opplevde en nettotegning på nesten 200 milliarder amerikanske dollar de siste fire årene etter å ha ligget flatt den foregående fire årene. Denne flyten betyr god kapitaltilgang til en lav kostnad for løsningsleverandørene til det grønne skiftet. Viktigheten av dette kan ikke poengteres sterkt nok ettersom kapital er den største begrensningen i et skifte som er estimert til å kreve årlige investeringer på størrelse med ett til to norske oljefond i året.

Vi tror ikke at alle selskapene vil klare å leve opp til den prising de får, men for noen selskaper vil dette bare være begynnelsen. Derfor tror vi det er viktig med aktiv forvaltede fond i sektoren for å sikre en bærekraftig kapitalallokering. “Impact»-rapporten” vår fra i sommer konkluderte med at hvert tonn porteføljen slipper ut muliggjør fire tonn med sparte utslipp. Kapitalen vår utgjør en forskjell i racet for nullutslippssamfunnet! Dette sier Christian Rom, Porteføljeforvalter av fondet DNB Miljøinvest.

DNB Miljøinvest er tilgjengelig hos Nordnet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer