Finnes det aksjer som fortsatt er billige på Oslo børs?

Dette innlegget ble tidligere publisert i økonomimagasinet Kapital.

Etter bunnen i midten av mars har verdens Oslo børs steget over 30 prosent. kombinerer man dette med et andrekvartal som har vært meget svakt inntektsmessig, finnes det da noen selskaper som er priset lavt igjen?

Man er i så fall nødt til å dykke litt ned i materien, men de finnes. Oslo Børs «coronakasjer» er i stor grad selskaper som er tuftet på stor fremtidstro. Nel, Kahoot, Rec og Softox har alle til felles at de ikke har tjent en krone. Allikevel har disse selskapene mer en doblet seg i verdi, i et år der børsen som helhet er ned over 10 prosent. For disse selskapene er det reelt sett to muligheter; de må forsvare kursoppgangen med inntjening, eller så vil det på sikt bli en priskorreksjon i aksjene. Hvilke av de to alternativene som vil inntreffe skal ikke jeg gi noe svar på, men på et tidspunkt kommer matematikken til å vinne over tro, håp og kjærlighet.

Hvilke er da de billige aksjene?

Som overskriften sier, så mener jeg det fortsatt finnes billige aksjer på Oslo børs. Disse aksjene går derimot under kategorien «kjedelig» og blir således ikke lagt merke til i like stor grad som aksjene nevnt over.

Sparebanker, nisjebanker, oljeselskaper og industriselskap er eksempler på aksjer som fortsatt er edruelig priset i et marked som ser ut til å være temmelig strukket. Et eksempel er nisjebanken Pareto Bank, som hittil i år har tjent 2,77 kroner per aksje. Med en avkastning på egenkapitalen på 15 prosent, og en aksjekurs på 40 kroner, gjør dette de fleste fundamentale investorer blide. Selskapet handler med andre ord på 6-7 ganger inntjeningen (P/E), noe som er langt under Oslo børs snitt. Et annet eksempel er skipsverftet Philly Shipyard, som har tjent nesten 7 kroner per aksje. Dette priser selskapet til 7 ganger inntjeningen for 2020. Det er sjelden kost i dagens marked.

Det store spørsmålet alle stiller seg, er om oljeselskapene er gode kjøp i dag. Med en oljepris under 50 dollar fatet, er kanskje selskapene priset fornuftig. Har man derimot tro på at oljeprisen litt fremover skal opp på pre-corona nivåer, så kan det derimot vise seg å være gode kjøp. Per i dag handler børslokmotivene Aker BP og Equinor på 30 ganger inntjeningen. Stiger oljeprisen med 40 prosent, som fort kan skje om verden tilbakevender til normalen, ser bildet imidlertid helt annerledes ut. På disse nivåene vil oljeselskapenes kontantstrøm sprute penger og markedet vil således reprise aksjene på høyere nivåer. Dette er derimot avhengig av oljeprisen, som igjen tilfører ekstern risiko for investorer. I et allerede strukket aksjemarked, med handels og Corona-problematikk ulmende er det per i dag få som ønsker denne typen eksponering. For ikke å snakke om at flere store aktører også skyr oljeselskaper som pesten grunnet dets «skitne» rykte.

Men, er du kontrær og villig til å ta på deg litt risiko så kan disse selskapene som jeg har nevnt over vise seg å være langsiktige vinnere. Tiden vil vise.

Disclaimer: Jeg eier aksjer i Pareto Bank.

Kilde til estimater: infront og kvartalspresentasjoner (se tabell)

SelskapP/E 2020e
Aker BP30
Equinor30
Philly Shipyard7
Pareto Bank7

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
4 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Vidar
Vidar
14.08.2020 12:57

Hei, Jeg er enig i det du skriver, men vil legge til blant annet Orkla som en ganske rimelig aksje. Har en pris/bok (P/B) på 2,51 og en pris/inntjening (P/E) på 19,27. Den er en aksje som man kan eie uansett hvordan verden ser ut. Jeg er også svak for bankene, som gir stabile utbytter og har hatt lave P/B verdier og leverer stort sett stabile og gode utbytter. Aksjene er kanskje litt kjedelige, men gode lag har også gode forsvarsspillere…

Bjørn
Bjørn
Svar på  Vidar
17.08.2020 19:26

P/B på 2,51 er definitivt ikke billig. Orkla er gørrkjedelig som nesten ikke flytter på seg, men trader mellom 83-90 kroner. Utbytte på ca 2,5% er heller ikke spesielt imponerende. Med en stabil aksje som Telenor får du 6% utbytte i året, med de samme kriteriene som Orkla, en aksje du kan eie lenge og som er kjedelig men betaler bra med utbytte

Odd
Odd
15.08.2020 15:52

Hva tenker dere om DNO? Den er vel rimelig billig også eller? Mye cash, lav P/E osv

Hans Jørgen Strøm
Hans Jørgen Strøm
18.08.2020 09:32

er Schibstedt aksjene billige?