Gå til hovedinnhold

Finanssektoren fremstår som robust

Forutsetningene for at deler av finanssektoren er gode. I et marked med stigende renter ligger det til rette for at bankene øker sin inntjening.

Sentralbankene seter opp renten og volatiliteten har økt, men finanssektoren fremstår som robust.

Globale finansaksjer, målt ved MSCI World Financials i norske kroner, var opp med 1,7 prosent i januar. Finanssektoren var, sammen med energisektoren, de eneste to sektoren som kunne notere en oppgang i årets første måned. Det brede markedet, målt ved MSCI World, startet året med en nedgang på over fire prosent.

Her kan du høre hva forvalterne av fondet DNB Finans mener om finanssektoren – Kan global finans bli en vinner også i 2022

Renteøkning driver sektoren

De økte rentene var med å drive sektoren opp i starten av året, drevet av bankene. Når rapporteringssesongen startet i midten av januar for de amerikanske bankene, falt aksjene imidlertid endel tilbake. Høyere kostnader enn forventet drevet av lønnsinflasjon og økte investeringer påvirket aksjekursene negativt. Utlånsvekst og økte renter, vil etter vår mening, gjøre at inntektene vil vokse raskere enn kostnadene fremover og er med på å gjøre at vi er positive til de amerikanske bankene.

Inflasjonen er høyere og mer varig enn antatt

Flere sentralbanker erkjenner at inflasjonen er høyere og mer varig enn de tidligere har antatt. Ved inngangen til året priset markedet inn omtrent tre rentehevinger fra den amerikanske sentralbanken i løpet av 2022. Nå er det priset inn fem. Forrige ukes møter i den engelske (BoE) og den europeiske sentralbanken (ECB) bekrefter at rentehevninger er på vei. BoE hevet renten med 25 basispunkter (0,25 prosentpoeng) og det var flere av medlemmene i rentekomiteen som ønsket mer. Den europeiske sentralbanksjefen – Christine Lagarde – endret kommunikasjon og vil ikke lenger utelukke at det kommer rentehevinger fra ECB i løpet av året.

Et økt rentenivå representerer en medvind for store deler av finanssektoren, spesielt gjelder dette for banker, konsumfinans- og livsforsikringsselskaper.

Deler av aksjemarkedet sårbart

Vi har tidligere fremhevet at deler av aksjemarkedet fremstår som sårbart for høy inflasjon og stigende renter. Fra midten av januar steg det såkalte frykt-indeksen VIX markant, og årets første måned har vært preget av store svingninger. Sektorene og aksjene som er mest sårbare for økte renter har falt noe tilbake, men prisingen er fortsatt høy sett i historisk perspektiv.

Finanssektoren har vært igjennom ett tiår hvor selskapene har bygget opp kapital og ulike stresstester fra reguleringsmyndigheter viser at sektoren er godt rustet til å tåle markante sjokk i økonomien samtidig som den fortsatt er attraktivt priset, etter vårt syn.

Vi forventer at god økonomisk vekst, stigende renter og økt utlånsvekst vil være støttende for inntjeningen og avkastningen til finanssektoren. God direkteavkastning i form av utbytte og tilbakekjøp av egne aksjer, samt konsolidering i form av porteføljeoptimalisering og oppkjøp eller avhendelse, vil også være positive drivere for sektoren.

Grønne investeringer gir utlånsvekst

For at det grønne skiftet skal bli en realitet, og vi samtidig ikke må leve med skyhøye strømpriser, så kreves det store investeringer i årene fremover. Dette er investeringer som vi bidra til god utlånsvekst og er dermed positivt for finanssektoren.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer