Er tiden inne for å kjøpe aksjer?

Etter et av de verste kvartalene siden 1930- tallet, har april måned vært det motsatte. De toneangivende indeksene verden over er opp i området 10-15 prosent. Er tiden nå inne for å trykke på kjøpsknappen?

Denne artikkelen er også publisert i ukens utvgave av Kapital

Etter det kraftige fallet i mars måned har vi (med hjelp av sentralbankene) sett at aksjemarkedet har korrigert kraftig og raskt opp fra bunnivåene i slutten av mars. De mest skeptiske markedsaktørene omtaler dette som et «bear market rally» eller «dead cat bounce». Disse aktørene har mange gode poenger, da de fleste makro og selskapstall er av den heller dystre sorten. Jeg vil også anta at denne trenden vil vedvare langt ut i 2020, gitt krisen vi nå befinner oss i.

Aksjemarkedet på sin side priser nå inn en v-formet opptur i økonomien. Ser man på myndighetenes villighet til å stimulere økonomien, med krisepakke etter krisepakke er det lett å forstå markedets reaksjon.

«Don’t fight the FED»

Uttrykket over er viden kjent for en grunn. Når den amerikanske sentralbanken (FED) bestemmer seg for å stimulere økonomien, er det sjeldent en god ide å være kontrær. Man kan allikevel stille seg spørsmålet om FED (og andre sentralbanker) kanskje har agert litt for raskt og aggressivt med sin verktøykasse. Fra før hadde sentralbanker på bred front langt på vei brukt opp sine virkemidler. Spesielt innenfor pengepolitikken. Allikevel har sentralbankene, med FED i spissen satt i gang seddelpressen og trykket penger for ekstreme summer for å stabilisere markedet.

Utviklingen i aksjemarkedet står i sterk kontrast til utviklingen i realøkonomien. Selv om markedene den siste måneden har steget mye, har arbeidsledigheten steget enda mer. I skrivende stund har de fleste land opplevd eksponentiell vekst i arbeidsledighet som følge av en nedstengt økonomi. Konsekvensene av dette er det for tidlig å si noe om, men etter alle solemerker vil dette påføre økonomien sår som det vil ta tid å lege.

Er det noe poeng i å prøve å prise dagens marked?

Selv om dette er en løpende øvelse, som vil variere fra dag til dag, kan jeg allikevel gjøre et forsøk. I skrivende stund prises S&P-500 indeksen på en P/E (Pris/fortjeneste) på 18 ganger inntjening. Dette er over både 5 og 10 års snittprising på markedet. I løpet av april og mai måned, vil vi dog få flere datapunkter å forholde oss til, ettersom selskapene skal presentere sine resultater for førstekvartal.

Kilde: Factset

Skal vi derimot foreta en relativ prising av aksjemarkedet mot sammenlignbare «konkurrenter», er det nærliggende å se på rentemarkedet. Den amerikanske «tiåringen» er det markedet kaller en risikofri rente. (Gjennomsnittet siste måneden for amerikansk 10 års rente er 0,7 prosent.) Snur vi S&P sin P/E på hode får man earningsyielden. Denne forteller om meravkasningen heller i favør av aksjer eller om det er mer fortjeneste å hente i rentemarkedet. Per i dag viser dette en meravkasting i favør aksjer i området på 4-5 prosent. Isolert sett tilsier dette at det er ingen alternativer til aksjer. Du får altså i snitt 4-5 prosent meravkastning ved å være investert i aksjemarkedet, enn å ha pengene dine i rentepapirer. Så enkelt er det nødvendigvis ikke, da det er ekstrem usikkerhet rundt selskapenes inntjening. Sannsynligvis er S&P’s prising nærmere 25 ganger inntjeningen, gitt at man må forvente en inntjeningsresesjon i 2020. Da blir regnestykket annerledes, men fortsatt i favør aksjemarkedet.

Så, skal man kjøpe aksjer eller avvente?

Her kommer det selvsagt an på den enkeltes perspektiv. Er du en langsiktig investor med perspektiv på 3-5 år, ville jeg ikke nølt med å kommitert penger inn i markedet. Er du derimot av den mer spekulative typen, som er ute etter raske penger, tror jeg risikoen for å bli «kastet» rundt i markedet er relativt stor.

Kriser kommer og kriser går, og aksjemarkedet er alltid i forkant. Slikt sett så tror jeg ikke du gjør et dårlig kjøp om du kan løfte blikket og se fremover noen år.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Dawit Keren
Dawit Keren
11.05.2020 11:01

Tiden var mellom 18-27 Mars. Tenk som verdi investorer(Hetty Green, Russel Sage, Petter Lynch, Sett Klarman, Joel Greenblatt Osv.