Gå til hovedinnhold

En oppsummering fra Børsgruppen Nord

Vi i Børsgruppen Nord startet med en portefølje bestående av Aker, Storebrand, Equinor, Infront og Scanship Holding. Vår strategi i begynnelsen var ett fokus på olje og en blanding av relativt «trygge» aksjer og ett par mer volatile aksjer som Infront og Scanship. Disse hadde da naturlig høyere risiko. Oljen mente vi skulle videre opp på bakgrunn av usikkerhet rundt Venezuela og Libya samt at runde to med sanksjoner mot Iran var på vei . Dette materialiserte seg overhodet ikke og oljeprisen var under $50 rundt årsskifte.

Porteføljen som en enhet presterte heller ikke noe bedre en markedet i perioden. Både vår portefølje og finans markedene generelt fikk en smell mot nyåret. Hva som forårsaket det kan være så mye: Den mye omtalte handelskrigen med Kina, en global vekst som så ut til å sakke akterut eller at FED hadde blitt mer hawkish og markedet fryktet at de skulle heve renten for fort.

The plunge protection team

Uansett kom det en kraftig opptur på nyåret og noen velger å legger skylden på The plunge protection team som ble assemblert av selveste Donald Trump på Julaften. Det var litt av en snakkis at når det stormet litt i finans markedene at Presidenten følte for å samle regulatoriske krefter for å diskutere «coordination efforts to assure normal market operations». Mange syntes det var litt konspiratorisk å mene at den Amerikanske stat, med FED i ryggen, skulle proppe opp markedet. Joe Weisenthal fra Bloomberg var ikke enig at det var en konspirasjons teori. Det er simpelthen hva de gjør hevdet han. Han skrev 31 Januar:

“The more dovish stance that the Fed took yesterday has renewed claims that there is a ‘Fed put’ or a ‘Powell put’ out there in the market. In other words, for as much as they talk about focusing on the real economy, there’s a deep-seated suspicion that they want to avoid a sustained drop in the stock market, thus subsidizing risk-taking investors. Powell said a sustained tightening of financial conditions (as seen through stocks, currency, interest rates and credit spreads) had to be watched because it could have important macroeconomic implications. And then he said: “In fact our policy works through changing financial conditions, so it’s sort of the essence of what we do.” [1]

Uansett grunn så dro oppturen med glede vår portefølje med seg og vi begynte å klatre oppover. På det verste var vi ned ca. 16%. Vi er i skrivende stund opp 2%. Så en fin reversering ble det for oss i Børsgruppen Nord.

Endringer i vår portfeølje

I februar/mars gjorde vi en noen endringen i vår portefølje. Vi solgte Equinor, Infront, Storebrand og AKVA Group fordi vi mente at vi så bedre muligheter andre steder og de hadde ikke utviklet seg slik vi så for oss.

Inn i varmen tok vi tok vi NEL og Elkem. Elkem ble tatt inn med den forventning at handelskrigen mellom Kina og USA ville roe seg ned og at det ville føre til drastisk bedre kursutvikling for aksjen og at multiplene som selskapet ble handlet for var svært billig og skulle opp. Her var vi veldig heldige og traff godt. Elkem la frem bedre en ventet Q4 tall med ett solid utbytte.

NEL gikk ned som følge av en emisjon rett etter vi kjøpte den, men har siden klatret seg opp igjen. Litt kontrakter og litt positiv dekning av blant annet SPM1 hjalp godt til. Vi håper på flere gode nyheter før avslutningen av skoleduellen. Ellers er det en aksje som flere i Børsgruppen Nord eier og som de har svært stor tro på og har hatt over lengre tid.

Frontline ble tatt inn som en mulig vinner av IMO 2020. Frontline har 97% av båtene sine i spotmarkedet og er posisjonert til å tjene på forhåpentligvis høyere rater som følge av at flere båter skal til vedlikehold samt installer system for rensing av ballast vann samtidig som det er mer etterspørsel etter å frakte på tvers av kontinentene.

Scanship Holding, som vi har hatt siden start, ligger også i den «grønne» trenden og har hatt en kurs utvikling over all forventning. Stadig nye kontrakter og rekord høy ordrebok har gjort denne til en lukrativ investering.

Det er fortsatt lenge igjen av konkurransen og vi ser frem til noen spennende måneder.


[1] https://www.forbes.com/sites/francescoppola/2019/01/31/what-is-the-real-reason-for-the-feds-sudden-decision-to-stop-raising-interest-rates/#15b2519f47ba

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer