Gå til hovedinnhold

Børsfall i USA og Asia. Evergrande i fokus

De amerikanske børsene fortsatte nedover torsdag, for tredje dag på rad. Nasdaq-indeksen, som er opp 27,2 prosent i år, falt 1,2 prosent i går, mens S&P 500 endte ned 0,8 %.

Disclaimer: Det er viktig å påpeke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon, og skal ikke forstås som investeringsråd. Formålet er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene, for å øke forståelsen og kunnskapen om disse områdene.

Morgenrapport – fredag 18. august

  • Vi tror Oslo Børs åpner ned -0,6%, eller innenfor intervallet [-1, -0,2]%

Våre spådommer, utarbeidet klokken 07:38 i dag, baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag.

USA

De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) falt -1 prosent i snitt i går.

De amerikanske børsene fortsatte nedover torsdag, for tredje dag på rad. Nasdaq-indeksen, som er opp 27,2 prosent i år, falt 1,2 prosent i går, mens S&P 500- og Dow Jones-indeksen begge endte ned med 0,8 prosent. Manglende økonomiske impulser fra de store regionene i verden, som Europa, USA og Asia, har preget de globale aksjemarkedene de siste ukene. Et av spørsmålene investorene nå stiller seg, er hvorvidt stemningen vil snu utover høsten.

Moderna Inc (7,4%), Cisco Systems Inc (3,3%), Juniper Networks Inc (3,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen, mens CVS Health Corp (-8,1%), Cigna Group (-6,4%), Ceridian HCM Holding Inc (-5,8%), endte på bunn.

ASIA

De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er ned -0,7 prosent i snitt fredag morgen.

De toneangivende indeksene i Asia er alle ned i morgentimene, og dermed er det ingen drahjelp å få fra denne regionen i dag. Heller ikke avtagende inflasjonspress i den japanske økonomien forrige måned bidro til å heve stemningen. Det kinesiske selskapet Evergrande, som har slitt betydelig de siste par årene, søkte om konkursbeskyttelsei USA på fredag. Evergrande var tidligere et av Kinas største børsnoterte eiendomsselskaper, men skyhøy gjeld og svak økonomisk vekst har radert bort de fleste av selskapets verdier.

Den kinesiske eiendomssektoren er en kritisk komponent i landets økonomi, med omfattende bånd til finanssektoren, råvaremarkedene, og forbrukernes velstand og tillit. Som en vesentlig del av verdens nest største økonomi, har endringer i Kinas eiendomsmarked betydelige globale implikasjoner. En nedgang i sektoren kan stramme kredittforhold i Kinas bankvesen, påvirke forbrukernes kjøpekraft og tillit, og redusere etterspørselen etter råvarer, noe som har konsekvenser for råvarepriser og økonomier som er avhengige av råvareeksport. I tillegg kan uro i den kinesiske eiendomssektoren påvirke investorers risikovillighet globalt og potensielt føre til at kinesiske myndigheter innfører nye regulatoriske tiltak med videre økonomiske følger. Dette gjør at problemer i Kinas eiendomssektor raskt kan forplante seg til det bredere globale aksjemarkedet og verdensøkonomien.

Det er naturlig å forvente at kinesiske myndigheter vil iverksette tiltak for å støtte eiendomssektoren om den kommer i alvorlig trøbbel, men tilnærmingen er sannsynligvis nøye kalkulert og kan variere fra selskap til selskap.

Renter, valuta og råvarer

Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,01 dollar per fat, ned -0,7 prosent fra torsdagens nivåer. Gassprisen (Henry Hub Natural Gas) er ned -1,1 prosent i samme periode og handles til 2,62 USD/MMBtu. 1 USD koster i skrivende stund; 10,58 NOK, (0,1 %) 10,93 SEK, (0,1 %) 6,84 DKK (0,1 %) og 0,92 EUR (-0,1 %), mens 2 -og 10 års renten i USA ligger på hhv. 4,92 (-0,06) og 4,24 prosent (-0,06).

Onsdagens “haukete” uttalelser fra Federal Reserve, samt økende usikkerhet knyttet til den kinesiske økonomien, har svekket oljemarkedet denne uken. Oljeprisen er for øvrig kraftig opp de siste ukene, godt hjulpet av OPECs stramme produksjonsstrategi. OPEC-landene, sammen med Russland, har kuttet egen produksjon betydelig i 2023 for å drive prisen opp. Det er usikkert hvor lenge OPEC-landene vil fortsette å stimulere markedet. Det betyr at de store vinnerne på kort sikt er produsenter utenfor OPEC, deriblant de amerikanske og norske produsentene.

Når det refereres til “haukete” uttalelser fra Federal Reserve, betyr det at utsagnene eller signalene fra sentralbanken antyder en strammere pengepolitikk fremover. Dette kan tolkes som at sentralbanken er mer villig til å heve rentene for å dempe inflasjonen, selv om det kan ha en dempende effekt på økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer