Gå til hovedinnhold

Boom -> Bust -> MegaBoom!

Alle markeder går i sykluser, det er et uungåelig faktum at menneskepsyken blir ledet av frykt og grådighet når priser svinger. Har det steget i lang tid, setter grådigheten inn. Mye vil ha mer og det får ofte investorene til å strekke seg enda litt lengre med belåning eller risikofyllte aktiva. Så kommer det ofte en korrigering, som enda oftere blir etterfulgt av en sunn og god oppgangsperiode etter at spekulantene har forsvunnet.

Den største kardinalfeilen du kan gjøre, er å fokusere for mye på “Bust” delen av en normal syklus. Det får deg til å sitte på sidelinjen når prisene stiger i forkant, fordi du er redd for hva som kan skje når toppen inntreffer. Etter en korreksjon sitter du mest sannsynlig short når markedet begynner å stige igjen. Du nekter å tro at faren er over, og blir sittende enda litt lengre. Snur du dette på hodet, burde du vært long i den første oppgangsperioden, tape litt penger på korreksjonen og kjøpe enda mer eksponering til den påfølgende stigningen.

Dette skjedde etter børskrakket i 1987, det skjedde etter IT boomen i 2000 og rundt finanskrisen i 2008. Aksjemarkedet satte inn høygiret i 2009, hvem ville trodd det bare noen måneder tidligere!? Fasiten er at vi har opplevd historiens største oppgangsperiode etter en kraftig korreksjon som luket bort mye dårlig gjeld.

Så hvor står vi nå?

Aksjemarkedet har steget i rett strek de siste 10 årene, og det er ikke vanskelig å argumentere for at vi begynner å nærme oss slutten på en oppgangssyklus. Jeg spår ingen topp eller fokuserer på korreksjonen, jeg bare stadfester at vi har vært gjennom en lang oppgangsperiode.

Ser man på overskriftene i dag, er det kursmassakre i kryptoverden etter 9 måneders kraftig økning i volum og pris. Det er mange gevinster som nå ligger latente, samtidig som myndighetene rasler med reguleringsablene, noe som kan skape ytterligere press de neste ukene. Men hva kommer etter korreksjonen? Består neste oppgangsperiode av fullt lovlig regulatoriske prosjekter? Har svindlerne blitt regulert bort så godt det lar seg gjøre?

Jeg har en magefølelse på at du kan kjøpe billigere aksjer senere i år, og du burde kanskje kjøpe noen utvalgte kryptoaktører når skrellen har roet seg.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer