Gå til hovedinnhold

Beste og verste aksjer i 2021

Vi skriver midten av desember og enda et turbulent år er snart omme. Skal man beskrive børsåret under et vil jeg si at det har vært sykliske aksjer sitt år. De store tunge børslokomotivene har gjenoppstått fra dvalen, mens de unge spreke teknologi og ESG-selskapene har slitt tilsvarende.

Etter en strabasiøs start på året, med nedstengninger og inngripende tiltak for oss alle, ble sommeren bedre. Etter at verden igjen sakte, men sikkert åpnet opp i sommermånedene så man endelig god fart i økonomien igjen. Arbeidsmarkedet ble stadig bedre, de lange rentene steg og inflasjonen tiltok. Dette med inflasjon har vedvart, og selv Jerome Powell har gått bort fra at dette skulle være «midlertidig» til at han forventer høyere inflasjon fremover også. Mye av grunnen til dette er logistikkproblemene verden har slitt med etter gjenåpningen. Kombinasjonen av høy etterspørsel etter råvarer og fortsatt smittetrykk ved havner og fabrikker, skaper store forsinkelser og mangel på fraktalternativer. Dette har ført til at shippingselskaper, oljeselskaper og aluminiumselskaper har sett sine respektive råvarepriser stige himmelhøyt. Dette har også aksjekursene fått merke, og samtlige råvareaksjer har vært vinnere i 2021. Hvor lenge dette vil fortsette er vanskelig å si noe om, men jeg vil benytte anledningen til å gratulere alle dere som har vektet dere opp i disse bransjene gjennom året.

(Topp 10 beste aksjer målt i avkastning per 7/12/21)

«Den enes brød, den andres død» lyder et kjent ordtak. Dette er også adoptivt til aksjemarkedet. Mens råvare- og shippingselskaper har vært fantastisk så langt i år, har i sum teknologi og ESG-selskaper slitt kraftig i 2021. Etter et fantastisk 2020 så har investorer virkelig fått en baksmell ved å være eksponert mot disse bransjene i år. Av selskapene som har falt kraftigst finner vi riktignok mange enkelthendelser, som Siem Offshore og Ice Group som falt kraftig grunnet selskapsspesifikke nyheter. Men i snitt ser vi at selskapene som er representert på listen nedenfor er unge selskaper med lite eller ingen inntjening. Med økte råvarepriser, inflasjon og utsikter til stigende rente vil disse selskapene ut i fra teorien slite, og dette har også slått ut i praksis.

(Topp 10 verste aksjer målt i avkastning per 7/12/21)

Så er selvsagt spørsmålet: skal man starte å plukke aksjer fra denne liste og håpe på en «rebound» i 2022? Vel, sannsynligheten for at gårsdagens vinner er morgendagens vinner igjen er faktisk større enn omvendt. Så jeg ville nok vært forsiktig med denne metodikken. Samtidig er det flere selskaper her som kanskje har falt for mye gjennom året og rett og slett har mistet interessen blant investorer i fraværet av positive nyheter.

Jeg sier ikke at det er tilfelle, men et selskap som Asetek og Patientsky er i alle fall innenfor bransjer som har langsiktige vekstimpulser fremover i tid. Om de to selskapene over da vil være fremtidens vinnere vites ikke, men dette beviser bare nok en gang at du er nødt til å gjøre egen reserach og vite hva du kjøper.

Med dette ønsker jeg deg en veldig fin førjulstid og riktig riktig god jul når den tiden kommer!

/Mads

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
26.12.2021 14:04

“«Den enes brød, den andres død» lyder et kjent ordtak”

(det er vel helt omvendt…??)