Gå til hovedinnhold

3 tips for å lykkes med sparing i fond

Er du ny på sparing i fond, eller vil du ha litt bedre kontroll? Her kommer tre raske tips for å lykkes med fondssparingen din.

Risikospredning

Det finnes ikke et eksakt tall på hvor mange fond man bør ha. En håndfull passer de fleste, 3-5 er en bra base. Har du funnet flere fond som du synes er spennende, ja så inkluder de  i porteføljen også. Hvis du er lite interessert i fond og sparing, og vil ha kun ett fond, bør du velge et billig globalt indeksfond.

Tenk også på å spre deg over flere markeder. Et globalt fond gir deg eksponering over hele verden, du kan også krydre porteføljen med investeringer i vekstmarkeder (Emerging Markets) du synes er spennende eller tror vil utvikle seg positivt. Det er ikke feil å ha norske eller nordiske fond i porteføljen også.

Er du nybegynner i aksjemarkedet? Vi har laget en oversikt over alle de grunnleggende temaene du bør sette seg inn i. Ta en titt: Lær mer om fond

Månedlig sparing i fond

Den beste sparingen er enkelt og greit, den sparingen det blir noe av. Alt for ofte blir ikke sparingen en realitet. Dette kan skyldes vanskeligheter med å finne den perfekte prosenten av inntekten som spares, eller fordi man forsøker å time børsens svingninger.

Hovedreglene for å lykkes er enkel: Sett opp månedlig sparing! Konseptet er briljant, du kjøper fond regelmessig og får automatisk en god innkjøpspris.

Hvor mye du bør spare avhenger av hvor mye lommeboken din tåler, og hva du føler deg komfortabel med. 10 % av lønnen er en veldig bra å spare. Men du må sette ditt egne rimelige nivå, hva du sparer til påvirker også. Forsøk å sett opp et mål og regn deg baklengs til hvor mye du må spare.

Velg riktig type fond

Skal du spare på lang sikt kan aksjefond være bra. Det er høyere risiko, men på lang sikt har børsen vært lønnsom å spare i. Om du derimot tenker å ta ut pengene i løpet av de nærmeste årene kan det være smart med rentefond. Det er lavere risiko, og gir en tryggere utvikling uten større bevegelser. Du kan ikke forvente deg like mye avkastning da risikoen også er lavere.

Lang sikt = Aksjefond

Kort sikt: Rentefond

Synes du det er vanskelig med sparing i fond? Les mer om hvordan du kan velge rett fond her: Dette bør du huske når du skal velge fond

Les mer om risikospredning her: Reduser risikoen i din fondssparing

Hold det enkelt og lykke til med din sparing i fond!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer