Gå til hovedinnhold

Dette bør du huske når du skal velge fond

Du kan velge fond i mange kategorier med ulike risikonivåer og fokus på ulike geografiske områder og bransjer. For å velge de beste fondene så krever det ofte spesialisert kunnskap og interesse. Mange vil gjerne velge fond selv, og andre er ikke så interessert i å søke seg frem. Uavhengig av dette så er det noen hovedkategorier som er sentrale byggesteiner for en langsiktig fondsportefølje. Her får du noen tips til hva du burde ta stilling til når du skal velge fond.

Hjemmemarkedet er nærmest hjertet

Sett i et historisk perspektiv har Oslo Børs hatt en sterkt utvikling, og norske investorer har tjent på å ha en overvekt mot hjemmemarkedet. Når det kommer til aksjer er de fleste hjemmekjære og har sitt eget aksjemarked som referanse for hvordan børsene utvikler seg. Oslo Børs er relativt eksportrettet noe som innebærer en eksponering mot brede globale trender. Lokale aksjefond har også den fordelen at de er notert i egne valutaer, noe som bidrar til å holde valutarisikoen og valutakostnadene nede. Oslo Børs utgjør ca. 0,3% av verdensindeksen (MSCI World), og de fleste nordmenn har en betydelig høyere andel norske aksjer i porteføljene sine. Teoretisk sett er ikke dette optimalt, men i praksis er det logisk å ha en overvekt i markedet man kjenner best.

Forskjellen mellom aktivt forvaltede og passive fond

Passive fond er gjerne indeksfond som følger markedets utvikling, verken mer eller mindre. Fordelen med disse fondene er at du ikke risikerer å betale dyrt for et underpresterende fond, men samtidig sier du fra deg muligheten til å slå referanseindeksen etter avgifter. Indeksfond kan overprestere mot gjennomsnittet av aktivt forvaltede fond over tid, men topper sjeldent en kategori.

Å investere i aktivt forvaltede fond innebærer at du plasserer midlene dine hos en fondsforvalter som har en ambisjon om å slå sin referanseindeks. Globalt er ikke dette så enkelt, men her står norske forvaltere i en særposisjon, da det er vanlig at aktivt forvaltede fond lykkes bedre på Oslo Børs. Finn ut mer om dette i blogginnlegget til spareøkonomen vår om aktive fond som slår indeksen.

Modell for fondsvurdering

Vi i Nordnet bruker en kvantitativ modell for å finne frem til de beste aktivt forvaltede fondene på plattformen vår. Modellen for fondsvurderingen brukes blant annet i Nordnet Topp 30-listen og i Fondsrådgiveren. Modellen baseres på en analyse av historisk fondsdata og er utviklet for å velge fond som over lang tid og ulike markedsforhold har hatt en høy og jevn avkastning sammenlignet med referanseindeks og risiko. Utgangspunktet er at de som konsekvent har lykkes historisk og håndtert varierende forhold også kan forventes å lykkes i fremtiden. På nettsiden «Toppfondene» løfter vi frem tre fond i tre ulike kategorier. Fondene er valgt fra kategorier som har prestert best med tanke på avkastning i forhold til risiko.

Diversifiser porteføljen din med globale aksjer

Som navnet indikerer så innebærer en investering i globale aksjer en eksponering mot verdensmarkedet. Diversifisering, eller risikospredning, er et viktig grunnlag i finansiell teori. Det å investere i globale aksjer er en god og enkel måte å få spredt risikoen på flere markeder.

Det er også viktig å huske på at alle verdens land ikke er like viktige for den globale aksjeindeksen. Mange globale fond har en referanseindeks som bare inneholder utviklede markeder. I praksis betyr det at globale aksjer er vektet tungt mot USA og andre vestlige land. Globalindeksen utgjør dog et bra grunnlag for en langsiktig portefølje.

Krydre porteføljen med fremvoksende markeder

Fremvoksende markeder (Emerging Markets) har eksponering mot land og regioner i verden som er under utvikling og som vokser raskt. Kina er det største fremvoksende markedet og utgjør drøyt 30 % av gjennomsnittlig indeksfond i kategorien. Derfor er dette et bra supplement til globale aksjer, ettersom fremvoksende markeder ofte mangler i de globale indeksfondene. Investeringer i fremvoksende markeder innebærer høyere risiko, men har tilsvarende større potensiale for høyere avkastning. Denne kategorien er for de som har troen på at vekstmarkeder kommer til å fortsette å vokse raskt og hente inn forspranget utviklede markeder har. Det innebærer også at man er risikovillig og gjerne bruker denne investeringen som krydder i porteføljen. Finn ut mer om investeringsmuligheter i fremvoksende markeder.

Lykke til når du skal velge fond å plassere pengene dine i!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer