Gå til hovedinnhold

Hei! Hva kan vi hjelpe deg med?

Hva er LEI-kode og hvorfor trenger juridiske enheter dette for å handle?

En LEI (Legal Enitity Identifier) er en unik kode som består av 20 symboler, som tillater identifisering i det globale finanssystemet. En LEI-kode er unik og utstedes kun en gang til selskapet. 

Det ble ifølge MIFID2-direktivet 2014/65/EU fra 3. januar 2018, obligatorisk for alle juridiske enheter å ha LEI-kode for å handle med verdipapirer. Formålet er å gjøre finansmarkedet mer transparent og redusere risikoen for markedsmisbruk, samt muliggjøre mer effektivt tilsyn fra Finanstilsynet og andre tilsynsmyndigheter. 

En LEI-kode er påkrevd for rapportering av transaksjoner gjort av en juridisk enhet til kontrollorganer. Med LEI-kode får kontrollorganer mer detaljert informasjon om hvem, hvor og med hvem transaksjoner utføres i finansmarkedet. 

LEI-kode kan ikke søkes om gjennom Nordnet, dette må gjøres gjennom en aktør som tilbyr LEI-kode, men Nordnet har i samarbeid med NordLEI et rabattert tilbud for Nordnet kunder. Du finner mer informasjon om dette på denne siden. 

Juridiske enheter kan handle fond og unoterte aksjer uten LEI-kode.

 

Alle LEI-koder registreres på gleif.org. Etter LEI-koden er aktivert her tar det normalt 1-2 virkedager før den kommer automatisk inn til Nordnet. 

Tilbake