Gå til hovedinnhold

LEI-nummer for bedriftskunder.


Hva er LEI-kode?

Alle selskap som skal handle børsnoterte verdipapirer vil trenge en LEI-kode.  En LEI (Legal Enitity Identifier) er en unik kode som består av 20 symboler, som tillater identifisering i det globale finanssystemet. En LEI-kode er unik og utstedes kun en gang til selskapet.  

Hvorfor trenger juridiske enheter LEI for å handle?

Det ble ifølge MIFID2-direktivet 2014/65/EU fra 3. januar 2018, obligatorisk for alle juridiske enheter å ha LEI-kode for å handle med børsnoterte verdipapirer. Formålet er å gjøre finansmarkedet mer transparent og redusere risikoen for markedsmisbruk, samt muliggjøre mer effektivt tilsyn fra Finanstilsynet og andre tilsynsmyndigheter. 

LEI-nummer er pålagt for handel.

Europeisk lovgivning (MiFID II/MIFIR) krever at alle bedrifter som handler børsnoterte verdipapir må ha en global identifiseringskode (Legal Entity Identifier, LEI). Dette gjelder ikke for handel i fond.

En LEI-kode er påkrevd for rapportering av transaksjoner gjort av en juridisk enhet til kontrollorganer. Med LEI-kode får kontrollorganer mer detaljert informasjon om hvem, hvor og med hvem transaksjoner utføres i finansmarkedet.

For hvem gjelder LEI?

Alle bedrifter i Europa.
Juridiske enheter uten LEI-nummer kan ikke handle med børsnoterte verdipapirer. Dette gjelder ikke fond og unoterte aksjer.

Hvor søker jeg om LEI-kode?

Hos for eksempel NordLEI.
LEI-kode kan ikke søkes om gjennom Nordnet, dette må gjøres gjennom en aktør som tilbyr LEI-kode.


Hvor lang tid tar søknadsprosessen?

Selve utfyllingen av en søknad om LEI tar normalt kun et par minutter, men vil variere mellom de ulike tilbyderne. 


Hvor lang tid tar det før LEI er bestilt til koden er registrert på Nordnet?

Ulike LEI-tilbydere kan ha ulik behandlingstid og vi anbefaler å sjekke forventet behandlingstid hos bestillingssted.

Alle LEI-koder registreres på gleif.org. Etter LEI-koden er aktivert her tar det normalt 1-2 virkedager før den kommer automatisk inn til Nordnet. 

Det er ikke mulig å gjennomføre handler i børsnoterte verdipapir før LEI-koden er registrert på Nordnet. 

Hva må jeg huske på?

  • Oppgi organisasjonsnummer når du registrerer deg. Det er viktig at du oppgir organisasjonsnummeret til bedriften din slik at vi kan registrere LEI-nummeret ditt automatisk. Da trenger du ikke å sende LEI-nummeret ditt til oss etter registrering (gjelder ikke bedrifter utenfor Norden).

  • LEI-nummer er kun gyldig i 12 måneder. Husk å oppdatere LEI-nummeret ditt hvert år.


NordLEI tilbud for Nordnet kunder.

NordLEI som en aktør.

NordLEI er en pålitelig aktør fra Sverige som fungerer som LOU (Local Operating Unit) og har over ti års erfaring i bransjen når det gjelder å arbeide med LEI. Takket være effektive prosesser kan du få din LEI innen noen få timer, samtidig som du har tilgang til norsk support med rask responstid.

Du finner mer informasjon om LEI og NordLEI her.

Nordnet har i samarbeid med NordLEI et rabattert tilbud for Nordnet kunder:

For kunder som trenger en ny LEI eller ikke allerede er kunde hos NordLEI, men som ønsker å benytte tilbudet, kan du bruke denne lenken og skrive inn rabattkoden "NORDNET".

For eksisterende NordLEI-kunder:

Logg inn som vanlig på https://no.nordlei.org/. Skriv inn rabattkoden "NORDNET" når du registrerer en ny LEI eller fornyer din eksisterende LEI for å benytte tilbudet.

NordLEI prisoversikt:
Pris:
Ny registering 1 år
899 NOK
Ny registering 3 år
1 999 NOK
Ny registering 5 år
2 999 NOK
Fornyelse 1 år
699 NOK
Fornyelse 3 år
1 799 NOK
Fornyelse 5 år
2 899 NOK

Ofte stilte spørsmål.