LEI.

LEI-nummer for bedriftskunder.

LEI-nummer er pålagt for handel.
Europeisk lovgivning (MiFID II/MIFIR) krever at alle bedrifter som handler verdipapir må ha en global identifiseringskode (Legal Entity Identifier, LEI). Dette gjelder ikke for handel i fond.

Søk i tide for å kunne handle etter 3. januar.
De nye EU-reglene trer i kraft fra 3. januar 2018. Norske myndigheter tar sikte på å implementere reglene fra samme dato. Det vil ikke være mulig å handle verdipapir etter denne datoen uten et registrert LEI-nummer. Det gjelder alle bedriftskunder.

Vi anbefaler deg å søke om LEI-nummer allerede nå.
Det er enkelt å søke om LEI-nummer, men søknadsprosessen kan ta litt tid, spesielt før årsskiftet. Vi anbefaler alle bedriftskunder å søke så snart som mulig. Du kan søke om LEI-nummer flere steder, for eksempel fra NordLEIlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Viktig at du oppgir organisasjonsnummer ved registrering.
Når du søker om LEI-nummer hos NordLEI, eller andre aktører, er det viktig at du oppgir organisasjonsnummeret til bedriften din slik at vi kan registrere LEI-nummeret ditt automatisk. Da trenger du ikke å sende LEI-nummeret ditt til oss etter registrering (gjelder ikke bedrifter utenfor Norden).

Merk! LEI-nummer er kun gyldig i 12 måneder.
Husk å oppdatere LEI-nummeret ditt hvert år.

Viktig informasjon om LEI.Fra når gjelder de nye kravene?

Fra 3. januar 2018

For hvem gjelder disse kravene?

Alle bedrifter i Europa

Hva skjer hvis jeg ikke skaffer et LEI-nummer?

Bedrifter uten LEI-nummer kan ikke handle etter 3.
januar 2018

Hvor lang tid tar søknadsprosessen?

Rundt syv arbeidsdager. Det kan ta lenger tid før årsskiftet

Hva bør jeg tenke på?

Oppgi organisasjonsnummer når du søker.

Hvor søker jeg om LEI-nummer?

 Hos for eksempel NordLEIlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu til et annet nettsted, eller Bloomberglenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

Ofte stilte spørsmål.

Fra 3. januar 2018 gjelder et nytt verdipapirregelverk (MiFIDII). Dette innebærer at alle juridiske pesoner (ikke individuelle selskaper) må ha en global identifikasjonskode for handel med verdipapirer. Denne koden heter Legal Identity Identifier (LEI). Vær oppmerksom på at kravet også gjelder for deg som bare vil selge unna eksisterende beholdning. Kravet gjelder imidlertid ikke for handel i tradisjonelle fond.

Hensikten med dette er å styrke beskyttelsen av investorer. Myndighetene, uavhengig av land, skal kunne spore og identifisere hvem som er kjøpere og selgere, samt de som tar beslutninger i en transaksjon.

For å handle verdipapirer etter 3. januar, trenger ditt firma et LEI-nummer. Det tar rundt 5-7 dager å få et LEI-nummer, men det kan ta lengre tid før årsskiftet 2017/18.

Hvis firmaet ditt er registrert utenfor Norden, må du sende inn LEI-nummeret til oss. Dette er enklest å gjøre ved å svare på meldingen vi sendte til kontoen din her på nordnet.no.

Hvis du allerede har fått et LEI-nummer og selskapet er registrert i et nordisk land, trenger du ikke å gjøre noe. Da vil vi kunne registrere koden din automatisk. Det viktigste er å sikre at du fornyer nummeret en gang i året.

Hvis selskapet er registrert i et land utenfor Norden, må du sende inn LEI-nummeret til oss. Dette er enklest å gjøre ved å svare på meldingen vi sendte til kontoen din her på nordnet.no.

Hvis du er fullmaktshaver for et annet selskap, er det viktig å vite at selv det selskapet trenger å et LEI-nummer for å fortsette å handle etter 3. januar 2018.

Hvis du er fullmaktshaver for et annet selskap, er det viktig å vite at selv det selskapet trenger å et LEI-nummer for å fortsette å handle etter 3. januar 2018.