Gå til hovedinnhold

Ta vare på vinnere og selg tapere med Trailing Stop Loss

Oppskriften for en vinnerportefølje er egentlig ganske enkel. Du må ta vare på vinnerne og selge taperne. Dette er ofte vanskeligere enn det høres ut. Litt for mange av oss har dessverre en tendens til å la være å kutte tapene. Nå lanserer vi endelig en forbedret stop loss funksjon, Trailing Stop Loss, som kan hjelpe deg med begge deler; nemlig å ta vare på vinnerne og selge taperne.

Stop loss er et nyttig verktøy for deg som investor. Ved å legge en Stop loss ordre begrenser du risikoen, ved å skape deg et sikkerhetsnett, uten at du konstant må følge markedet. En god regel hver gang man kjøper en aksjer er at man alltid bør sette en grense for hvor mye man kan tape på investeringen. Kjøper du en aksje til 100 kroner bør du si til deg selv at dersom aksjen faller til for eksempel 80 kroner selger jeg for å begrense tapet. En Stop loss ordre hjelper deg ved at dette automatiseres, og med Trailing Stop loss kan du sette dette triggernivået i prosent.

Vanlig eller Trailing Stop loss?

Stop loss er en ordrefunksjon hvor du definerer vilkår for når ordren skal aktiviseres. Orden blir liggende passiv inntil vilkåret oppfylles, og sendes først da til børsen. Dette er nyttig dersom du ikke ønsker å overvåke markedet, men ønsker å selge dersom kursen faller til et vist nivå. En vanlig Stop loss ordre aktiveres ved at man angir en triggerkurs. Triggerkursen bestemmer når ordren skal sendes på børs. Som i eksemplet ovenfor kan dette være at du har kjøpt en aksje for 100 kroner og aktiverer (trigger) en salgsordre når aksjekursen faller til 80 kroner. En Trailing Stop loss ordre er mer fleksibel enn en vanlig Stop loss. Her angir du i stedet triggeren for når ordren skal sendes til børsen i prosent. Ved å legge en vanlig Stop loss må du manuelt justere triggerkursen dersom aksjen stiger, mens ved en Trailing Stop loss vil automatisk justere seg i takt med at kursen stiger.

Forskjellen mellom en vanlig Stop loss og Trailing Stop loss er som sagt at du i en vanlig Stop loss setter en bestemt kurs, mens du i en Trailing Stop loss setter en prosentsats på hvor mye du kan akseptere å “tape”. Og det som er glimrende med Trailing Stop loss er at prosentsatsen følger aksjekursen oppover. Stiger aksjekursen følger ditt sikkerhetsnett etter. Faller aksjekursen ligger sikkerhetsnettet konstant. Med andre ord justerer Tradiling Stop loss seg opp når kursen stiger, men aldri ned når kursen faller. Trailing Stop loss justerer seg automatisk for å minimere dine tap, samtidig som den også automatisk justerer seg for å sikre gevinster hvis aksjekursen stiger.

Et eksempel

La oss si at du kjøper en aksje til 100 kroner. Du legger en Trailing Stop loss hvor du angir at du maksimalt vil godta å tape 10 prosent av investeringen, det vil si at du i utgangspunktet vil selge dersom kursen faller til 90 kroner. Dersom aksjekursen stiger til 120 kroner vil du fortsatt ha angitt at du maksimalt vil tape 10 prosent, mens siden aksjekursen har steget vil triggerverdien også ha økt. 10 prosent av 120 kroner er nå 12 kroner, og systemet vil da legge din Stop loss ordre på børsen dersom kursen faller til 108 kroner (120 minus 12). Hvis kursen synker til 115 kroner så vil fortsatt stop loss triggeren ligge på 108 kroner. Synker aksjekursen ytterligere og helt ned til 108 kroner vil ordren aktiveres og sendes på børs.

Stop loss er en form for automatisert handel, og kan selvfølgelig også benyttes til å kjøpe aksjer, ikke bare selge. Hos Nordnet kan du i dag legge Stop loss ordre (vanlig og trailing) for aksjer notert på Oslo Børs, Stockholmsbørsen, Københavnsbørsen og Helsingforsbørsen. Det koster selvfølgelig ingenting å legge en Stop loss. Dersom Stop loss’en aktiviseres og ordren sendes på børsen betaler du vanlig kurtasje når handelen er gjennomført.

Du kan lese mer om Stop Loss her.

Du finner vanlig og Trailing Stop loss under menypunktet ‘handle’ og ‘stop loss’.

Mvh/Anders

Oppdatert med illustrativt eksempel:

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.02.2014 13:29

Hej Anders
Det er en fin forklaring du giver på
“Ta vare på vinnere og selg tapere med Trailing Stop Loss”
Men kan du ikke forklare mig og andre, hvad følgende betyder:
“… af glidende Laveste kurs
Pris
% over den da aktuelle kurs
t.o.m..”?
med venlig hilsen
Mogens Hansen
Hinnerup Danmark
kunde hos Nordnet.dk