Gå til hovedinnhold

Sell in may and stay away?

Er dette en floskel, eller inneholder børsmyten noe form for sannhet? Er det mulig å bli en børsvinner ved å utnytte den sterke vs den svake perioden på børsen?

Vi har undersøkt teorien om at børsen har en sterk, respektiv en svak seksmånders periode. I følge myten skal den sterke perioden løpe fra november og til april, mens den svake perioden fra mai til oktober, noe som også er børsperioden vi nå går inn i.

Det finnes mange sesongteorier når det gjelder aksjemarkedet. Begrepet ’sell in may and stay away’ er kanskje en av mest kjente flosklene. Enkelte teorier har noe ved seg, mens andre er selvfølgelig bare er tull. En av de mest tydelige sesongtrendene jeg har lagt merke til er at november-april er en sterk børsperiode og mai-oktober er svak. Trenden viser seg å stemme i alle nordiske markeder, noe som forsterker teorien. Den sterke seksmånedersperioden har siden 1990 gitt en årlig gjennomsnittlig avkastning i Norge på 7%, og en investert hundrelapp ville i perioden vokst til nesten 400 kroner. Hadde du derimot investert i den svake perioden mai til oktober ville hundrelappen falt i verdi til ca 90 kroner. Den årlige gjennomsnittlig avkastningen i den svake perioden er -1%, og forskjellene på de to seksmåneders periodene er signifikante.

Det finnes flere grunner som forklarer hvorfor det er slik. September og oktober er i den svake perioden og er historisk de to dårligste månedene på børsen. De fleste dramatiske børsrasene har funnet sted i disse månedene. For eksempel ved Lehmans Brothers konkurs i september 2008, teroristangrepene på twin towers 11 september 2001, og den svarte mandagen (black Monday) i oktober 1987. Historien bidrar til at investorene garderer seg og selger sine posisjoner før disse månedene. Dessutten så faller sommeren inn i den svake perioden, med lavere produksjon, ferietider, og dermed lavere inntekter.

En forklaring til at november-april er en bra børsperiode å eie aksjer kan også være at mange mennesker har en tendens til å være mer positive i starten av året. For eksempel er analytikerens mer optimistiske i sine prognoser i starten av året. Det er dessutten et nytt år, nye muligheter og så videre. Dette driver aksjekursene opp, men lengre inn i det nye året tar virkeligheten igjen analytikerne og prognosene justeres ned. I den sterke perioden har vi også november og desember, det vil si størsteparten av fjerdekvartalet, noe som tradisjonelt er den beste for mange selskaper.

Å time aksjemarkedet er ikke noe jeg anbefaler. Det beste (og enkleste) er å være langsiktig, og dermed gjøre forandringer i porteføljen når aksjer gjør det bra, dårlig eller av andre fundamentale eller tekniske forhold bør inn eller ut av porteføljen. Å kjøpe eller selge utelukkende fordi det er mai, juni eller august virker meningsløst. Det kan være allikevel være bra å kjenne til disse sesongtrendene. Kunnskap skader aldri.

Med ønsker om høy avkastning også de neste seks månedene.

//Anders

Om undersøkelsen:
Nordnet har målt børsutviklingen i en seksmånedersperiodene mai-oktober respektive november-april i tidsrommet 1990-2010 i samtlige nordiske land. De indeks som har blitt benyttet i undersøkelsen har vært OBX (Norge), OMXS30 (Sverige), OMXC20 (Danmark). Indeksene omfatter de største og mest omsatte selskapene på børsene i respektive land. Når det gjelder OMXH25 (Finland) finnes kun data fra 2003 og fremover, og dette er grunnen for Finland er ekskludert fra undersøkelsen.

Anders Skar
Anders Skar
Norgesjef Nordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer