Gå til hovedinnhold

Rally på Wall Street. Apple i fokus

Det ble en solid dag på Wall Street torsdag, ikke minst for teknologiselskapene, samt de mindre selskapene. Nasdaq-indeksen endte opp 1,5 prosent, kun slått av Russell 2000.

Ansvarsfraskrivelse: Det er viktig å understreke at denne børskommentaren er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Vi tar ikke ansvar for eventuelle feil eller mangler i informasjonen som presenteres.

Morgenrapport – fredag 3 mai

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,4%, eller innenfor intervallet [0, 0,8]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.04 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,9 % siden Oslo Børs stengte torsdag, oljeprisen som er opp 0,4 % i samme periode og USDNOK som er ned -0,8 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 1,3 prosent i snitt i går.
  • Howmet Aerospace Inc (15,5%), Paramount Global (13,1%), Moderna Inc (12,7%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • ETSY Inc (-15,1%), Qorvo Inc (-14,5%), Huntington Ingalls Industries Inc (-11,5%), endte på bunn.

Det ble en solid dag på Wall Street torsdag, ikke minst for teknologiselskapene, samt de mindre selskapene. Nasdaq-indeksen endte opp 1,5 prosent, kun slått av Russell 2000 som steg 1,8 prosent. Apple var i fokus i går da selskapet offentliggjorde sine resultater fra det foregående kvartalet.

Apple har slitt med veksten de siste årene, men nyter likevel godt av solide overskudd fra sin enorme virksomhet. Investorene sendte Apple-aksjene opp 6 prosent i etterhandelen, godt hjulpet av en oppjustert utbyttepolitikk. I de senere årene har Apple fortsatt å øke sitt utbytte, men fokuset har i stor grad vært på tilbakekjøp av egne aksjer som det primære verktøyet for returnere verdier til aksjonærene. Dette reflekterer en trend blant mange store teknologiselskaper som genererer mer kontanter enn de enkelt kan reinvestere i eksisterende forretningsområder.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,4 prosent i snitt fredag morgen.

Investorene i Asia lot seg påvirke av det som skjedde på Wall Street torsdag, men mange holdt likevel litt tilbake. Det er for øvrig naturlig å anta at de europeiske børsene vil dra nytte av dette i dag. Det er verdt å merke seg at børsene i Kina og Japan var stengt i natt.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 83,83 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,97 NOK; 10,85 SEK; 6,95 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,8 NOK; 11,65 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,88 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,58).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,37 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

I dag slippes de amerikanske jobbtallene, US Nonfarm Payrolls, ofte kalt ‘månedens viktigste nøkkeltall’. Disse tallene er kjent for å forårsake betydelige bevegelser i finansmarkedene, inkludert valuta-, aksje- og obligasjonsmarkedene. Investorer og tradere over hele verden følger med på disse tallene for å få et innblikk i den største økonomien i verden.

Jobbtallene spiller også en kritisk rolle i Federal Reserves vurdering av økonomiens tilstand. Sterke jobbtall kan tyde på en robust økonomi, som ofte fører til at Federal Reserve vurderer å stramme til pengepolitikken, eksempelvis ved å heve renten, for å kontrollere inflasjonen. På den annen side kan svakere jobbtall føre til at de senker renten eller opprettholder en mer stimulerende pengepolitikk for å støtte økonomisk vekst.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer