Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Slik lager du en robust utbytteportefølje

pengepodden header - Mads Johannesen, Anders Skar, Bjørn Erik Sættem

Dagens tema er utbyttestrategier og hvordan du kan lage en robust utbytteportefølje.

Utbytteaksjer og utbyttestrategier er et tema som debatteres flittig på Shareville. Bjørn Erik og Mads har fått besøk i studio av en ivrig debattant og Nordnet-kunde ved navn Arne Magnus Lorentzen Ulland, som kaller seg for Stockles Shareville. Arne Magnus er 27 år gammel, men har allerede ti års erfaring med aksjeinvesteringer.

Innledningsvis får du høre mer om hva en utbyttestrategi er. Poenget med denne strategien er å investere i selskaper som gir høye og stabile utbytter over tid. Slike selskaper er ofte trauste, modne verdiselskaper med sterk balanse og stabile overskudd. Av den grunn svinger ofte typiske utbytteaksjer mindre enn børsen for øvrig. Historien viser imidlertid at avkastningen er minst like god som børsen. Et eksempel på det er S&P 500 Dividend Aristocrats-indeksen, som har slått den generelle S&P 500-indeksen siste 10 år, med lavere svingninger.

Se hvilke aksjer som utbetaler utbytte.

Bjørn Erik Sættem, Arne Magnus Lorentzen Ulland og Mads Johannesen

Valg av sektorer med høy grad av utbytteaksjer

(fra 11:29) Sektorer med høy andel utbytteaksjer er typisk trauste sektorer som kraft, konsum, olje, finans og eiendom.

En vanlig nybegynnerfeil for en utbytteinvestor er å jakte aksjene som gir høyest utbytte. Problemet er at disse aksjene som regel er sykliske, og etter hvert går kassa tom og aksjekursen i kjelleren.

Arne Magnus forteller hvilke nøkkeltall han ser på når han vurderer om et selskap vil passe inn i hans utbytteportefølje. Det aller viktigste er at selskapet kan vise til langsiktig vekst på bunnlinjen. En høy og stabil utbytteandel (men ikke for høy) er også viktig.

Du får vite hvilke nettsteder Arne Magnus bruker for tips og råd til utbyttestrategier. Noen eksempler som presenterer nøkkeltall og regnskap på en oversiktlig måte er: Seekingalpha.com, Borsdata.se og finviz.com.

Et ankepunkt mot utbyttestrategien er at man som utbytteinvestor ofte går glipp av en del selskaper som investerer for vekst. Disse har jo gjort det veldig bra de siste årene, som blant annet FAANG-aksjene.

Les også dette utbytteinnlegget skrevet av Stockles: Hvordan tenke som en utbytteinvestor?

Stockles sin utbytteportefølje

(fra 42:16) Sharevillegruppen Utbytteaksjer for langsiktig sparing er den neste største norske gruppen på Shareville. Stockles forteller at han hyppig diskuterer utbytteaksjer med Kigen, Ørretportefølje_2030 og Tricky her.

Stockles forteller om de største posisjonene i hans utbytteportefølje på Shareville. Apple, Investor AB og Johnson & Johnson er blant disse.

Bjørn Erik er nysgjerrig på hvorfor avkastningen til Stockles sin utbytteportefølje ligger noe bak USA-børsen på 1 og 3 års sikt. Hør hva han svarer på dette.

Målsettingen til Stockles er en stabil avkastning over tid, ikke å maksimere avkastningen. Da er det lettere å holde hodet kaldt når markedene faller, forteller han.

Hør forrige episode av #pengepodden: Krig i midtøsten & Utviklingen i XXL

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
1 Kommentar
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.07.2021 12:12

Finnes det noen gode fond/ETFer som følger S&P 500 Aristocrats indexen?