Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Oppdatering på handelskrigen med DNB Markets

Investeringsøkonom Mads Johannesen har fått besøk av makroøkonom og Kina-ekspert i DNB Markets, Ole A. Kjennerud. Du får blant annet høre mer om tilstanden i Kinesisk og amerikansk økonomi, samt mer inngående om handelskrigen. Ole går også i dybden på tilstanden til kinesisk økonomi og gir deg et helt annet bilde enn hva som ellers kommer ut i vestlige medier. Oppsummert er gjeldsoppbyggingen bekymringsverdig, men fortsatt under kontroll. Drar vi over dammen er tilstanden i amerikansk økonomi god, til tross for flere skjær i sjøen. Her kan vi nevne «shutdown» i offentlig sektor samt at handelskrigen vaker i de skjulte.

Hva er status i Kinesisk økonomi?

(fra 03:25) Til tross for en noe svak BNP-vekst i Kina, mener Ole at tallene som kommer fra Kina bør tolkes litt annerledes. Det er nok av bekymringer i den kinesiske økonomien, men myndighetene har foreløpig kontroll på utviklingen. Vi vil med andre ord ikke få noen «krise» der før om noe lengre tid.

I tillegg til dette snakker Ole inngående om disse såkalte stimuli-pakkene som kinesiske myndigheter nå har satt i gang for å stimulere økonomien.

Amerikansk økonomi – en økonomi på høygir

(fra 17:28) Mads og Ole gir deg en oppdatering på statusen til den amerikanske økonomien. Man kan kort oppsummere den med lav arbeidsledighet, god vekst og gunstige skattebetingelser. Til tross for dette er det en del skjær i sjøen der også. De fleste er oppdatert på den mye omtalte «shutdownen» som har preget nyhetsbilde den siste tiden. Her er kjernen i konflikten mellom republikanerne og demokratene den mye omtalte muren. Dessverre er det steile fronter her, noe som gjør at 800 000 offentlige ansatte ikke får utbetalt lønn, noe som er dramatisk. Dette er heller ikke avklart og men det er nødvendig med en rask løsning for at man ikke skal kunne se det i makrotallene.

Handelskrigen

(fra 24:16) Ole innleder med å forklare helt kategorisk hva en handelskrig er for noe og hva som er den faktiske konsekvensen av dette. Toll og avgifter er bare et «skalkeskjul» på det som virkelig er kjernen i konflikten. Det er nemlig den teknologiske krigføringen som her er sentral og at Kina har lover og regler på sin side for å få tilgang til sensitiv informasjon. Dette er ikke USA eller verden for øvrig tjent med, noe som vises i form av sanksjonene som er satt i kraft. Her hjemme kan vi nevne teknologiselskapet Huawei, som er har vært mye i fokus.

Hør forrige episode av #pengepodden: Smarte porteføljer syretestet i et tøft finansmarked

Abonner via RSS

Følg på SoundCloud

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer