Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Kvantitativ finans: Fasit eller fjas?

Kan vi ved å analysere store mengder med historiske data forklare og forutsi hvordan aksjemarkedet eller andre markeder vil utvikle seg? Eller er kvantitativ finans bare fjas og fjolleri? Det får du høre mer om i andre del av Bjørn Eriks samtale med Jon Mjølhus, førstelektor på Universitetet i Sørøst-Norge og NHH i Bergen. Jon underviser i finans og har tidligere vært aksjemegler i Carnegie og analysesjef i Formuesforvaltning.

Lytt til episoden.

Korrelasjoner

(fra 05:57) Korrelasjoner, også kalt samvariasjon, brukes til å se på om det er noen faktiske forskjeller eller sammenhenger. Jon gir eksempler på åpenbare faktiske sammenhenger og tilfeldige sammenhenger. Korrelasjonen mellom utviklingen i oljeprisen og Oslo Børs diskuteres. Jon kommer inn på regresjonsanalyse med flere faktorer. Er det renter som påvirker aksjer – eller er det aksjer som påvirker renter, diskuterer de to.

Konfidensintervall og signifikansnivå omtales også. Big data og maskinlæring likeså.

Fooled by Randomness av Nassim Nicholas Taleb er en bok Jon anbefaler. Denne gir en god beskrivelse av usikkerhet og tilfeldigheter (random walk).

Er det tryggere å eie aksjer på lang sikt enn på kort sikt?

(fra 30:57) Ja, mener Bjørn Erik. Det er mange 1 og 3 års perioder i det brede aksjemarkedet som har gitt negativ avkastning. Men relativt få 5 og 10 års perioder. Det er ingen 20 års perioder hvor S&P500-indeksen i USA har gitt negativ avkastning de siste 100 årene, forteller Bjørn Erik. Jon problematiserer dette med at det er vanskelig og dyrt å forsikre langsiktig nullavkastning i aksjemarkedet. Putopsjoner (salgsopsjoner) med lang tid til forfall er dyrere enn putopsjoner med kort tid til forfall, forteller Jon. Bjørn Erik mener dette må skyldes høye kapitalkrav mot den som utsteder opsjonen / garantien.

Forskjellen på å være «book smart» og «street smart» diskuteres. Jon definerer seg selv som «book smart».

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer