Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Krakk, kronekollaps og redningspakker

Roger og Bjørn Erik snakker om internasjonale aksjemarkeder og coronafrykt. Effekten av rentekutt og redningspakker diskuteres også. Du får også høre mer om Oslo Børs og oljepriskrakket, før de avslutningsvis tar for seg den massive kronesvekkelsen.

Oslo Børs er ned ca 30 % hittil i år. USA ned rundt 25 %. Emerging Markets ned 30 %. Europa er ned mest, ca 35 %. Verdensindeksen er også ned rundt 30 % (alle tall i lokal valuta). Alle aksjeindekser faller. Er du overrasket over at alle aksjeindekser faller omtrent like mye, spør Bjørn Erik.

Roger forteller at likvide papirer selges først, og de selges i alle markeder. Selv amerikanske statsobligasjoner og gull har falt de to siste ukene.

Rentekutt & redningspakker

Den amerikanske sentralbanken har kuttet renten med 150 basispunkter på få uker, til intervallet 0 til 0,25 prosent. Laveste rente noensinne fra Fed. Hensikten er å dempe de negative effektene av nedstengningen i økonomien. Andre sentralbanker, som Norges Bank, har også kuttet renten den siste tiden.

I tillegg har myndighetene verden over lansert gigantiske redningspakker for å stimulere økonomien.

Er dette tilstrekkelig for å vinne tilliten tilbake, spør Bjørn Erik. Selv tror han at krisepakkene først får skikkelig effekt når folk kommer tilbake i jobb, og det er etter at smittespredningen har kommet under kontroll.

Oslo Børs og oljepriskrakket

Oljeprisen nådde denne uken 25 dollar fatet. Oljeprisen har ikke vært så lav siden 2003. Roger forteller at Oslo Børs ikke er så oljetung som for noe år siden.

Pris/bok på Oslo Børs er nå på rundt 1,2. Det begynner å bli lavt, mener Bjørn Erik. Roger mener at dette forholdstallet sier svært lite.

Kronekollaps

Verdien på norske kroner stuper, både på grunn av oljeprisfallet, men også flykt til trygge valutaer i krisetider. 20-25 % svekkelse i kronekursen siden nyttår! Dollar 11,80! Nyttår: 8,80. På 5-tallet i 2013. Tilsvarende for euro. Dette har ikke bare implikasjoner for nordmenn som skal på ferie i utlandet. eller norske eksportbedrifter, men også for aksje- og fondssparere.

Bjørn Erik trekker frem KLP Aksjeglobal Indeks med og uten valutasikring som eksempel. Siste 12 måneder har det ordinære globalfondet til KLP gitt pluss 5 % avkastning. Det valutasikrede fondet har gitt minus 15 % (per 19.3.20).

Han forteller videre at han får en del spørsmål om utvalg av valutasikrede aksjefond fra kunder som tror det vil være smart å bytte fra et ordinært globalfond til en valutasikret variant. Et søk på «valutasikret» på nordnet.no gir 3 treff. I tillegg finnes KLP AksjeGlobal Indeks IV, som er et valutasikret globalt indeksfond, forteller spareøkonomen.

Husk at alle økonomiske kriser oppleves som verdens undergang når vi er midt oppe i den, men sjelden i ettertid, avslutter de.

Sjekk ut forrige #pengpeodden-episode med Anders Misund i EQT: Slik jobber et PE-fond

Abonner via RSS

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer