Gå til hovedinnhold

#pengepodden – Comeback for emerging markets?

Vekstmarkeder har gitt svakere avkastning enn verdensindeksen på 1, 3, 5 og 10 års sikt. I foregående tiårsperiode ga imidlertid vekstmarkeder meravkastning. Kan vi forvente at mindreavkastningen fortsetter, eller vil vi kunne se et comeback for emerging markets?

Se historisk avkastning, risiko og sammensetning til MSCI Emerging Markets Index her.

Bjørn Erik og Roger diskuterer argumenter for og mot at emerging markets skal gjøre det bedre enn verdensindeksen de neste årene.

Mindreavkastningen i EM de siste årene skyldes blant annet:

  • Svak utvikling blant kinesiske aksjer i flere år grunnet stadig strengere regulering av næringslivet, og spesielt teknologiselskapene, av Kinas president. Kina utgjør i dag 31 % av MSCI EM-indeks.
  • Russland ble ekskludert fra MSCI EM-indeks i mars 2022 som følge av krigen mot Ukraina. I februar utgjorde russiske aksjer rundt 3 % av verdien i et gjennomsnittlig EM-indeksfond, og i mars ble russiske aksjer nedskrevet til null.
  • En stadig sterkere dollar har også hatt negativ innvirkning på mange vekstmarkedsland, særlig land med høy utenlandsgjeld (som er nominert i nettopp dollar).

Bjørn Erik nevner at det internasjonalt er økende interesse for fond og ETFer som investerer i emerging markets eksklusive Kina. Nordnet har også slike ETFer, f eks Lyxor MSCI Emerging Markets ex China UCITS ETF, som har gitt en bedre avkastning enn en ordinær EM-indeks-ETF.

Argumenter for og mot investeringer i EM

(fra 26:46) Argumenter for hvorfor investorer bør ha overvekt i emerging markets nevnes. Et vanlig argument er at verdsettelsen i EM er langt lavere enn for DM. Nøkkeltall som P/E og P/B er langt lavere for EM-indeksen enn for Verdensindeksen (DM).

Et annet argument er at EM-land normalt har høyere økonomisk vekst enn DM-land, blant annet fordi befolkningen øker raskere her. Men: Det er en svak sammenheng mellom økonomisk vekst i et land og landets børsutvikling, legges det til…

Argumenter for fortsatt en svak avkastning i EM trekkes også frem:

  • Høyere politisk risiko
  • Mer korrupsjon og dårligere selskapsstyring
  • Kina ser ut til å bli mer lukket og mindre næringslivsvennlig

Bjørn Erik nevner Frontier markets som en enda mer eksotisk region enn EM, men kun som krydder i en portefølje. Se historisk avkastning for MSCI Fronter Index her.

Bjørn Erik forteller at han har nøytralvekt i EM i sin private fondsportefølje på Shareville. Dvs rundt 10 % EM og 90 % DM, som gjenspeiler fordelingen i et bredt globalt indeksfond som følger MSCI All Countries Index.

Abonner via RSS

Abonner via Acast

Abonner via iTunes

Spotify

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer