Nykommere strømmer til Børsen

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.
Oslo Børs

Rekordmange nye selskaper har debutert på Børsen i årets seks første måneder. Egenkapitalen nykommerne har hentet er også på historisk toppnivå, samtidig som markedsverdien av de nye selskapene er rekordhøy. 

Shelf Drilling debuterte på Oslo Børs i dag, og fredag ble Star Bulk Carriers godkjent for notering. Årets høye aktivitet i førstehåndsmarkedet kommer etter at fjoråret var tidenes emisjonsår.

  • Vi må tilbake til 2007 for å finne flere nykommere på Børsen i løpet av første halvår – se figur under. Med Shelf Drilling og Star Bulk Carriers er det notert 13 nye selskaper hittil i år.
  • Årets nykommere har hentet 11,8 mrd. kroner i frisk kapital gjennom aksjeemisjoner.
  • Markedsverdien på første noteringsdag for nykommerne på 33,5 er den høyeste siden 2007. Shelf Drilling er årets nest største nykommer, målt i markedsverdi – se tabell under.

Flere av de nye selskapene er blant verdens største og ledende innenfor sine bransjer. Shelf Drilling, for eksempel, er blant de største borekontraktørene innenfor gruntvannsegmentet, mens Star Bulk Carriers er et av verdens største tørrbulkrederier. Elkem er verdensledende innen miljøansvarlig produksjon av silisiumbaserte metaller og materialer.

Fem av årets nykommere er blitt notert på Oslo Børs, mens åtte er tatt opp til handel på Merkur Market. Siden åpningen av Merkur Market i 2016 har hele 27 selskaper debutert på denne markedsplassen. Hittil i år har det også kommet fem nye selskaper på NOTC, listen for unoterte aksjer.

I tillegg til mange børsnykommere, har det vært sjelden mange listeoverføringer mellom markedsplassene, der selskaper tar steget videre fra Oslo Axess eller Merkur Market. Det er også selskaper som har kommet fra NOTC-listen til Børsen, som Shelf Drilling.

Årets nykommere på Børsens markedsplasser Oslo Børs, Oslo Axess og Merkur Market:

Selskap Markedsverdi første dag (mill. kr)
Elkem 16.160 mill. kr
Shelf Drilling * 7.270 mill. kr
Fjordkraft Holding 3.239 mill. kr
Atlantic Sapphire 2.969 mill. kr
Salmones Camanchaca 2.937 mill. kr
River iGaming 240 mill. kr
Surnadal Sparebank 151 mill. kr
Golden Energy Offshore Services 144 mill. kr
SoftOx Solutions 124 mill. kr
TargetEveryOne 120 mill. kr
Sunndal Sparebank 111 mill. kr
Lavo.tv 74 mill. kr
Sum 33.540 mill. kr

 * For Shelf Drilling er IPO-kurs brukt i stedet for sluttkurs første dag

Årets nykommere og sektorer:

Sektor Antall nykommere Siste markedsverdi (mrd. kr)
Materialer 1 22,1
Energi 2 7,4
Konsumentvarer 2 6,9
Forsyningsselskaper 1 3,5
Forbruksvarer 1 0,4
Egenkapitalbevis 2 0,3
Informasjonsteknologi 2 0,2
Helsevern 1 0,1
Sum 12 40,9

Alle nyheter fra Oslo Børs

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer